Roko Korsar (L), kommunstyrelsens vice ordförande. Ordningsvakter ska patrullera på Möllevången. Foto: Ida Roos

Beslutet: Ordningsvakter ska patrullera på Möllevången

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer invånarna på Möllevången mötas av patrullerande ordningvakter. Beslutet fattades under måndagen i kommunstyrelsens arbetsutskott.

De första patrullerande ordningsvakterna kommer befinna på Kristianstadsgatan, Södra Parkgatan, Sofielundsgatan och Bergsgatan.

– Kommunala ordningsvakter ska vara till för att komplettera polisens arbete med synlighet, förebyggande insatser och om det skulle behövas ingripanden, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens vice ordförande.

Flest otrygga på Möllevången

Tanken bakom beslutet är att öka tryggheten för de som bor i området och kommer att samverka tillsammans med polisen.

– Tittar man i trygghetsmätningar kan man se att Möllevången är ett av de områdena i Malmö där flest boende känner sig som mest otrygga, säger Roko Kursar.

Vänsterpartiet kritiska

Vänsterpartiet i Malmö ser införandet av kommunala ordningsvakter som en repressiv åtgärd som kan leda till att människor i området snarare känner sig övervakade än trygga.

– Vi skulle hellre se satsningar på socialarbetare på stan samt på fritidsgårdar som kan fånga upp människor som behöver hjälp och stöd, säger Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd.

De första kommunala ordningsvakterna förväntas tillsättas i i slutet av året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.