Klart med ny dansk regering

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Mette Frederiksen kan bilda regering i Danmark. Socialdemokratiet har kommit överens med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten om hur Danmark ska styras under en S-regering.

-Det är med stor glädje att vi efter nära tre veckors förhandling nu har majoritet för att bilda en ny socialdemokratisk regering, säger Mette Frederiksen (S) den blivande statsministern.

-Det har aldrig tidigare hänt i Danmarks historia att fyra partier har satt sig ner för att diskutera inriktningen för det enda parti som ska sitta i regeringsställning. Det finns många gemensamma värderingar inom partierna.

Gröna ambitioner

Regeringsförslaget som partierna lägger fram är progressivt, rättvist, offensivt – och grönt, säger Frederiksen.

Enhedslisten har fått garantier och försäkringar om att den nya regeringen inte ska föra en politik som ökar klyftorna i samhället eller sänker skatten för de rikaste.

-Det betyder att vi inte längre har en regering som tar från pengar från de sjuka eller arbetslösa för att ge till de rika, säger partiledaren Pernille Skipper.

Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard säger att parterna lyckades komma överens om ett avtal som säkrar ekonomin, hans partis viktigaste ståndpunkt, och en punkt som högerpartierna i valrörelsen varnat för vid en röd regering.

-Det skepp som vi har sjösatt är lastat med ekonomiskt ansvar, säger Østergaard.

Lindholm-planer skrotas

Regeringsförslaget innehåller dock inte en detaljerad ekonomisk plan över hur de ambitiösa förslagen ska finansieras. Det ska förhandlas senare.

-Vi har lovat danskarna att vi ska bli den mest ambitiösa regeringen när det kommer till det gröna området, och så har det blivit.

Bland andra punkter partierna kommit överens märks den om att skrota planerna på att placera personer som inte kan utvisas på en isolerad ö, Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.