Så ska kameran bevaka Sevedsplan. Foto: SVT/Polisen

Så ska nya övervakningskameran täcka Sevedsplan

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen ger tillstånd för en femte övervakningskamera i bostadsområdet Seved i Malmö. ”Det är mycket ovanligt att man kameraövervakar ett så stort område”, säger Henrik Kvennberg, handläggare.

Verksamheter och polis har efterfrågat en utökad kameraövervakning. Anledningen är att kriminella aktiviteter flyttat från sedan tidigare kameraövervakade gator till Sevedsplan.

Länsstyrelsen besökte nyligen platsen för att undersöka möjligheten till en femte kamera i bostadsområdet. På torsdagen kom beslutet – Länsstyrelsen ger klartecken för kameran.

Unik omfattning

– Det är mycket ovanligt, sällsynt att man kameraövervakar ett så stort område om man ser till hela landet, säger Henrik Kvennberg handläggare på Länsstyrelsen.

Han menar att det finns två saker som haft betydelse för att ge tillståndet.

– Det är brottsligheten på platsen som polisen redovisat i kombination med alla andra årgärder som polis, fastighetsägare och kommunen tagit i området, säger han.

Filmat grova brott

Hjalmar Falck som arbetar för att utveckla Seved i stadsdelen Sofielund i Malmö är nöjd med beskedet.

– Det är bra att vi fått ja på den kameran också. Det visar att alla parter tar allvarligt på brottsligheten i området men det får inte betyda minskade resurser på annat. Det är viktigt att polisen är fortsatt och kontinuerligt på plats, säger Hjalmar Falck.

Övervakning har hjälpt

Polisen har under flera år påtalat problemet med kriminalitet i Seved. Trots stora insatser har våldet har blivit grövre. Polisen tycker att den hittills använda kameraövervakningen gett resultat.

– Vi ser nyttan i att vi kan agera i förebyggande syfte. Vi har även kunnat filma komplexa grova våldsbrott som hade varit svåra att lagföra annars, sade Mats Karlsson, Malmös polismästare, till SVT Nyheter Skåne i förra veckan.

1 . Syftet med övervakningen ska vara att uppmärksamma, förebygga och förhindra brott, avbryta pågående brottslighet samt förbättra mÖjligheterna för Polismyndigheten att utreda och bevisa brott.

2. Kameran ska övervaka ett område i anslutning till Sevedsplan. Kameran ska vara placerad på den plats och ha det upptagningsområde som anges på den skiss som är fogad till tillståndet.

3. Kameraövervakning får bedrivas dygnet runt.

4. Tillståndet medger bildinspelning.

5. Tillståndet medger en fast kamera som får vara utrustad med zoomfunktion.

6. Kameran ska avskärmas så att filmning av privatbostäder omöjliggörs.

7. Bevarat material från övervakningsutrustningen får sparas under högst två månader. Materialet ska hanteras så att missbruk motverkas.

8. Tillståndet medger inte avlyssning eller inspelning av ljud.

9. Upplysning om kameraövervakning ska lämnas genom tydlig skyltning eller på något annat verksamt sätt. Upplysning ska också lämnas om vem som bedriver övervakningen om inte detta framgår av förhållandena på platsen.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.