Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt SVT:s reporter på plats var stämningen lugn men aktionen stör trafiken runt Möllevångstorget och centrala Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Klimataktion orsakade trafikstörningar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En klimataktion i Malmö ägde rum under lördagen. Bakom aktionen står klimataktivistiska rörelsen Extinction Rebellion och under aktionen blockerade deltagare vägar runt Möllevångstorget – med störningar i trafiken som följd.

Ett hundratal människor samlades under lördagseftermiddagen på Möllan för en aktionen för klimatet.

Gruppen ska inte ha ansökt om tillstånd för aktionen och polisen var på plats med flera resurser, men stämningen beskrevs som lugn av SVT:s reporter på plats.

Flera aktivister satte sig på gatorna runt Möllevångstorget vilket orsakade störningar i trafiken i centrala Malmö.

– De har varit ute i gatan och man försöker i första hand genom dialog få dem att flytta upp på trottoaren. Men till sist så får man ju handgripligen flytta folk, säger Sara Andersson, presstalesperson hos polisen.

Aktionen pågick en bit in på lördagskvällen och hade då hunnit flytta runt i Malmö, bland annat även på Föreningsgatan och Claesgatan.

Flera aktivister fick forslas bort

Ett tjugotal aktivister fick lyftas bort från gatorna efter att inte ha följt polisens uppmaning att flytta sig.

Totalt ska 15 personer vara misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt och en är gripen misstänkt för våldsamt motstånd.

Tre anmälningar om brott om ordningslagen har också upprättats.

Enligt polisen ska varken deltagare eller poliser ha skadats under aktionen. En företrädare för Extinction Rebellion säger till SVT Nyheter Skåne att de inte anser sig ha gjort något våldsamt motstånd men att en av deras deltagare däremot blev pepparsprejad av polisen.

Det är något polisen under lördagen inte kunde bekräfta.

– Jag kan bara säga att vid ingripanden använder man sig av det våld som situationen kräver. Och där ska hela tiden ske en bedömning av den enskilda polismannen eller en chef på platsen som beordrar det, säger Rickard Lundqvist till TT på frågan om pepparsprej.

Genomfört liknande aktioner tidigare

Extinction Rebellion beskriver sig själva som en internationell rörelse som genom fredlig civil olydnad vill uppnå en radikal förändring för att minska risken för samhällelig och ekologisk kollaps. Rörelsen har tidigare genomfört liknande aktioner i Sverige såväl som andra platser i världen.

Enligt rörelsens egna hemsida beskrivs Malmöaktionen som deras största i Sverige i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer