Foto: Johan Dernelius/SVT

Klimatforskare tog sats mot 1,5-gradersmålet

Uppdaterad
Publicerad

Kommer jorden att kunna undgå en temperaturhöjning med mer än 1,5 grader, och hur ska det gå till? I dag samlades 120 internationella klimatforskare i Malmö för att sammanställa en rapport till FN:s klimatpanel IPCC nästa år.

Ett gigantiskt arbetsmöte inleddes idag i på Malmömässan och ska pågå under fem dagar. Forskare har fått i uppgift av FN:s klimatpanel, IPCC, som består av 195 länder, att arbeta med en specialrapport om 1,5 graders global uppvärmning. En viktig rapport menar klimatminister Isabella Lövin (MP) som invigningstalade.

– Det är den kanske viktigaste för klimatpolitiken, därför att nu för första gången så kommer forskarna också att ge oss en projektion av hur snabbt vi måste minska utsläppen om vi ska hålla oss till 1,5 graders målet, säger hon.

Klimatkrisen
Klimatminister Isabella Lövin (MP). Foto: Johan Dernelius/SVT

”Klimatförändringarna fortsätter”

I klimatförhandlingarna i Paris 2015 enades länderna om  att uppvärmningen inte ska överstiga två grader men med ambitionen att begränsa den till 1,5 grader.

Men det är ett väldigt tufft mål eftersom den globala uppvärmningen redan uppgår till en grad menar klimatprofessorn och mötesansvarige Markku Rummukainen.

– Med tanke på att klimatförändringarna fortsätter ett tag efter att utsläppen upphör och att utsläppen fortfarande pågår så är vi väldigt nära 1,5 grader. Som det är idag så det är ett väldigt, väldigt tufft mål och vi får se om det går eller inte går, säger han.

Klimatprofessorn Markku Rummukainen från FN:s klimatpanel IPCC.

Rapport till toppmötet

Klimatförändringar syns redan nu, med torka, stormar och bränder. Men kan vid 1,5 graders uppvärmning vara mer hanterbara än vid en temperturhöjning med 2-3 grader.

– Då får vi förluster i biologisk mångfald och möjligen minskande matproduktion på jorden, och vissa kustområden blir mer och mer i behov av skydd, säger Markku Rummukainen.

Rapporten ska var klar i oktober 2018 före nästa klimattoppmöte.

– Och då blir det tillfälle för världen att se hur mycket snabbare vi måste minska utsläppen, säger Isabella Lövin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet