Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Jonsson är läkare och kliniskt ansvarig för utrullningen av Skånes digitala vårdsystem (SDV). Foto: Patrik Cegrini/SVT

Region Skåne försvarar kritiserat journalsystem: ”En gigantisk utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Skånes digitala vårdsystem (SDV) ska anpassas och införas i den skånska vården, växer oron bland Malmös endoskopiläkare över patientsäkerheten och de långa cancerköerna. Nu försvaras projektet av Fredrik Jonsson, kliniskt ansvarig för införandet av det nya journalsystemet i Region Skåne.

– Vi har köpt ett system som vi nu behöver anpassa till svensk lagstiftning och svenskt sätt att jobba. Det arbetet pågår och naturligtvis under den processen får man farhågor, säger Fredrik Jonsson, kliniskt ansvarig för införandet av det nya journalsystemet.

Han är själv läkare och säger att han förstår kollegornas oro men att oron är en del av processen. Han anser att det är bättre att vårdpersonalen anpassar det nya IT-systemet än att tekniker gör det.

– Det är alltid en balansgång mellan att vara kliniskt verksam och att engagera sig i utvecklingsprojekt men det viktiga är att de är engagerade för annars kommer vi få ett system som är gjort av någon annan, säger Fredrik Jonsson.

Entrén till SDV:s lokaler på Medicon village i Lund. Foto: Linda Fridh/SVT

”Uppmanade att bygga ett fungerande system”

Endoskopiläkarna uppger att det nya journalsystemet saknar ett system för bilddokumentation inom endoskopi och att läkarna i somras blev tillsagda att själva bygga ett system. Enligt läkarna tar det decennier att utveckla ett patientsäkert datasystem för endoskopi som följer svenska och internationella riktlinjer.

– De är uppmanade att konfigurera, att bidra med sin kunskap så att vi kan anpassa systemet så att det funkar för dem.

Är det rimligt att köpa in ett så stort system som saknar avancerade funktioner?

– Ja, jag tycker att det är helt rimligt. Vi har idag 50 system och nu ska vi få ett system som löser funktionaliteten för de här 50. Medan vi konfigurerar systemet så kommer vi att få glapp. Det är inte konstigt. Men den totala vinsten för både våra patienter och medarbetare blir mycket större och säkrare om vi håller ihop det i ett system.

– Den största vinsten är att vi får patientens information i ett enda system. Patienten behöver inte upprepa samma information vid varje besök, säger Fredrik Jonsson, kliniskt ansvarig för utrullningen av SDV. Bilden är från SDV:s testlabb på Medicon village i Lund. Foto: Linda Fridh/SVT

Inte omoraliskt

Endoskopiläkarna har bett om att få länka sitt nuvarande fungerande bilddokumentationssystem till det amerikanska journalsystemet men nekats av Region Skåne med hänvisning till ett principbeslut.

Fredrik Jonsson menar att det kan röra sig om ett missförstånd eftersom en del externa program så småningom kommer att länkas till det amerikanska IT-företaget Cerners system, som regionen köpt in för att få ett sammanhållet journalsystem.

I helgen avslöjade SVT Nyheter Skåne hård intern kritik mot projektet. Endoskopiläkare har kallat projektet ”havererat” och hävdat att cancerköerna växer när personalen måste ägna sig åt datasystem. Fredrik Jonsson tillbakavisar kritiken om att det skulle vara ”omoraliskt”.

– Jag tycker att det vore omoraliskt att inte göra det här för skåningarna. Vi har idag 50 olika system som vi har information om patienterna i där vi lägger tid och kraft för att säkra att vi inte missar någonting. Jag tycker att allt annat än att inte göra en digitalisering i Skåne vore omoraliskt, säger Fredrik Jonsson.

”Gigantisk utmaning”

Hur stor utmaning är det egentligen att införa ett så här stort sammanhållet datassystem för vården i Skåne?

– Utmaningen är gigantisk. Vi kommer delvis få nya arbetssätt, nya verktyg, IT-verktyg, och få allt det här att fungera, det kommer vara en fruktansvärd utmaning.

Finns det något liknande någon annanstans i världen?

– Nej, vi är nog bland de första som har gått från ett digitalt system till ett annat. Vi har hittat ett sjukhus i Texas. Men annars är vi ganska unika, säger Fredrik Jonsson, kliniskt ansvarig för införandet av Skånes digitala vårdsystem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet