Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Knappt en tredjedel testar sig för HPV-virus Foto: SVT

Knappt en tredjedel testar sig för HPV-virus

Uppdaterad
Publicerad

Den ordinarie cellprovskontrollen har minskat kraftigt i coronatider. Därför har självtestning av HPV-virus nu införts. I Skåne har man redan gjort detta i två månader men det har visat sig vara färre som gör självtesterna än vanliga cellprover.

26 000 kvinnor i Region Skåne har fått ett självtest från barnmorskemottagningen hemskickat i brevlådan. Men bara 30 procent har skickat tillbaka proverna.  

I vanliga fall brukar 40 procent av de kallade kvinnorna göra cellprovet hos barnmorskan.  

– Vi hade gärna sett att det ökade drastiskt, så vi hade kunnat rädda folk från lidande. I enstaka fall blir man ju rejält sjuk av cellförändringen och den eventuella cancern, säger Jens Enocksson som är överläkare inom patologi i Lund.

Inte exakt samma test

De som får testerna hemskickade i brevlådan skulle egentligen ha blivit kallade till provtagning hos en barnmorska. Men det är inte exakt samma test. Det här testet visar om du har virus i slidan och inte cellförändringar som man får reda på hos barnmorskan.

– Får man ett positivt svar på självtestet blir man kallad till en barnmorska för att göra ett cellprov, säger överläkaren Jens Enocksson.

Se videon för att få veta hur testet går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer