Arkivbild från stranden i Skanör. Foto: Firas Razak

Nästan hälften av de unga i Skåne är vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Det är framför allt bland yngre, där många ännu inte har vaccinerat sig, som covid sprids i Skåne. Men Region Skåne är nöjd med att nästan hälften av alla mellan 18 och 29 år har fått sin första dos vaccin.

Hittills har 47 procent av alla 18–29-åringar i Skåne fått en första dos vaccin.

– Med tanke på att vaccineringen bara har varit i gång i tre veckor för de yngsta i den här gruppen är det ett bra resultat, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Den smittspridning som sker i samhället sker främst bland yngre där många inte vaccinerat sig ännu.

– Har man ännu inte bokat tid så finns det nu många lediga tider hos flertalet av vaccinationsmottagningarna, säger Per Hagstam.

Fler utlandsfödda vaccinerar sig

Folkhälsomyndigheten konstaterar att vaccinationstäckningen ökat bland utlandsfödda i Skåne sedan början av juni. Statistiken som är uppdelad på födelseregion visar att för en majoritet av födelseregionerna har fler än 70 procent av personer över 60 år fått minst en första dos. 

– Vi har arbetat målmedvetet för att nå grupper som på olika sätt är svåra nå, bland annat personer med annat modersmål än svenska, säger Per Hagstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.