Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I polisens förundersökning från narkotikamålet kan kirurgen bland annat ses röka heroin. Nu har det visat sig att han haft över 300 patienters personuppgifter hemma. Foto: Polisens förundersökning

”Knarkkirurgen” i Lund hade över 300 patienters personuppgifter hemma

Uppdaterad
Publicerad

I april dömdes en kirurg som arbetat vid Lunds universitetssjukhus till flera års fängelse för grovt narkotikabrott. Nu har det uppdagats att han i sitt hem haft personuppgifter från över 300 patienter liggande.

Anhöriga hittade personuppgifterna hos kirurgen och hörde då av sig till Region Skåne.

Regionen har skickat in en anmälan till integritetsskyddsmyndigheten (IMY), och skickat ut ett brev till de berörda patienterna och utreder för tillfället om man ska polisanmäla det inträffade – något verksamhetschef Stefan Santén ser som troligt.

– Det handlar om allt från personuppgifter till namn och någon enstaka journalhandlingar, säger Stefan Santén.

Berör kirurgens arbete

I nuläget är det oklart varför uppgifterna fanns hemma hos kirurgen.

– Det berör den anställdes arbete och informationen är direkt kopplad till det, säger Stefan Santén.

Region Skåne har inte kontaktat kirurgen då han sitter häktad i väntan på att hovrätten ska ta ställning till hans överklagan efter domen i Lunds tingsrätt i april.

Kontaktat Dalarna

Region Skåne har även kontaktat Region Dalarna, där kirurgen tidigare varit verksam, för att de ska få ta del av det material som hittades i lägenheten.

– Nu har vi fått besked om att vi ska få pärmen till Region Dalarna. Innan vi har sett den vet vi inte hur pass allvarligt det här är, säger Carl Gudmundsson, dataskyddsombud på Region Dalarna.

Kirurgens juridiska ombud, Johan Länström, säger till SVT Nyheter Skåne att han inte har några kommentarer kring ärendet.

Uppdatering: Under fredagen meddelar Region Skåne att man polisanmält händelsen.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne när kirurgen stod åtalad i mars i år:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klädd i sjukhusmundering håller kirurgen en pipa och tändare i handen medan han har sex med sin flickvän. I klippet finns ännu fler bilder från förundersökningen. Foto: Ur polisens förundersökning/Joakim Ståhl/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.