Den 17-årige pojken avled efter att hittats svårt skadad på Idunsgatan i Malmö. Nu har en 25-årig man gripits misstänkt för mordet. Foto: Mikael Nilsson

Knivmördade 17-åring i Malmö – får 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man döms till 16 års fängelse för att ha knivmördat en 17-årig pojke i Malmö i början av november förra året. Samtidigt frias två personer som var åtalade för medhjälp till mord.

Det var den 3 november 2020 som en 17-åring dödades utanför sin bostad på Idunsgatan i stadsdelen Sofielund i Malmö. 

17-åringen hade blivit knivhuggen i magen och avled kort därefter. Innan han dog, namngav han den person som utsatt honom får knivhugget. 

Den namngivna mannen, som var bekant med mordoffret, anhölls i sin frånvaro samma natt och är den 26-åring som nu döms för mordet. Samtidigt frias två personer som stått åtalade för medhjälp till mord. Alla åtalade har nekat till brott.

Konflikt om pengar

Enligt åklagaren Sofia Syrén, som lett förundersökningen, har motivet varit en konflikt om pengar.

17-åringen och 26-åringen ska gemensamt ha införskaffat en summa pengar, som sedan försvunnit. 26-åringen misstänkte att 17-åringen tagit pengarna.

Döms till 16-års fängelse

Malmö tingsrätt anser att alla tre varit på platsen och att 26-åringen med uppsåt mördat 17-åringen. Det har däremot inte gått att fastställa av bevisningen att de två andra personerna ”främjat gärningen”, resonerar tingsrätten.

26-åringen döms till 16-års fängelse och ska betala skadestånd till 17-åringens mamma och syster på 60 000 kronor vardera. 

Den 3 november rapporterade SVT Nyheter Skåne från området där 17-åringen hittades mördad:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.