Sex brandmän fick rycka ut till den ensamma kon som fastnat i gyttjan. Foto: Privat /Räddningstjänsten Svedala

Ko fast i lera hela natten – sex brandmän fick hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Det första larmet kommer vid midnatt, en ko har fastnat i lera och klarar inte av att ta sig upp på egen hand. Brandmän från Svedala får rycka ut, men på torsdagsmorgonen kommer ytterligare ett larm. Kon har fastnat igen och nu krävs en traktor för att få upp djuret.

Förmodligen hade den kommit ifrån en flock som stod en bit bort, på säker mark på åkern i Svedala.

– Vi var flera brandmän från Svedala, man behöver lite muskelkraft för en så stor ko, säger Hampus Aronsson, inre befäl hos räddningstjänsten Svedala.

Kon hade stått i den leriga marken hela natten, oförmögen att ta sig upp på egen hand. Det visste brandmännen, för de var där för att hjälpa kon upp en första gång redan vid elvatiden på onsdagskvällen.

Då lyckades räddningstjänsten flytta djuret, men inte tillräckligt.

– Det var fortfarande så pass lerigt att den inte kunde ta sig därifrån, säger Hampus Aronsson.

Återvände med traktor

Så sex brandmän fick åka ut igen med en traktor denna gång. Strax innan tio på torsdagsförmiddagen pågick fortfarande räddningsuppdraget.

– Vi fick vänta tills det var ljust innan vi kunde åka dit med en traktor. Den mår bra men är lite trött, säger Hampus Aronsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.