Foto: TT

Kockar magsjuka på förskola – tvingades stänga ner köket

Uppdaterad
Publicerad

Magsjuka slog till mot en förskola i Malmö – så illa att två kockar blev sjuka mitt under matlagningen. Förskolan tvingades stänga ner hela köket, som nu ska desinficeras.

När två kockar på förskolan stod och stekte fisk till onsdagens lunch drabbades de plötsligt av magsjuka, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

– Vi fick stänga av köket och ringde infektionskliniken, säger Lars Norlin som är chef på den drabbade förskolan.

200 barn utan kök

Det kök som förser drygt 200 förskolebarn med lunch är nu helt stängt i väntan på att desinficeras.

– Partiklarna finns fortfarande kvar i köket, så vi väntar på att de ska lägga sig innan vi kan städa av en gång till. Det har varit olika virus på förskolan bland annat vinterkräksjukan, säger Maria Svensson livsmedelsinspektör hos Malmö stad.

När kockarna drabbades av akut magsjuka, fick personalen snabbt ta ett beslut om att stänga ner köket och lösa dagens mat på annat sätt.

– När de hade begett sig hem stängde vi av köket och kontaktade infektionskliniken. Vi har använd oss av cateringbolag så att maten kunde serveras till barnen.

Olyckligt men bra löst

Trots händelsen menar både Lars Norlin och Maria Svensson att det har skötts bra. Köket har varit avstängt men förskolan har varit öppen.

– Det är klart att det är olyckligt när detta händer, men vi lyckades snabbt stänga av köket och få problemet löst. Vi hoppas att köket ska kunna öppna igen tills på måndag, säger Lars Norlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.