Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Idag står det inte någonstans att man ska lämna ett registerutdrag”, säger Annika Plym Olsson, ordförande i kommunal Lund. Foto: SVT

Facklig kritik mot kontroll av hemtjänstpersonal

Uppdaterad
Publicerad
Kommunerna som gör utdrag ur belastningsregister när de anställer ny hemtjänstpersonal kritiseras av fackförbundet Kommunal.
– Det kränker den personliga integriteten, säger Annika Plym Olsson, ordförande i Kommunal i Lund.

För att undvika att brott begås av personal när de jobbar inom hemtjänsten begär flera kommuner, bland annat Lund, numera utdrag ur belastningsregistret. Det ser inte all personal som ett problem.

– Jag tar det inte personligt. Vi ska hem till andra så det är ju för deras säkerhet. Då kanske brukarna också vet att man inte anställer vem som helst, säger Emma El Radaf som jobbar inom hemtjänsten i Lund.

”Blir en falsk trygghet”

Ordförande i Kommunal i Lund förstår att man som personal kan tycka det är bra men ser ändå problemen. Hon menar att bara för att en person är prickfri i belastningsregistret är det inte en garanti för att personen är lämplig för jobbet.

– Det ger en falsk trygghet och det blir också godtyckligt. Ska då chefen avgöra vad man inte ska få ha i belastningsregistret, frågar sig Annika Plym Olsson, ordförande i Kommunal Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer