Kommunalrådet i Skurup, Johan Bolinder (M). Foto: SVT

Kommunalrådet i Skurup: Fel att polisanmäla ensamkommande

Publicerad

Politiker i Skurup riskerar nu själva åtal för falska angivelser. En av dem som polisanmälts är kommunalrådet Johan Bolinder (M), som nu backar och menar att det i flera fall var fel att polisanmäla ensamkommande barn för bidragsbrott.

– Det finns fall där jag tycker att man borde ha landat i en annan bedömning, säger han.

Johan Bolinder (M) lägger ansvaret för felen på de två moderater och den sverigedemokrat i myndighetesnämnden som beslutade att polisanmäla.

– Ansvaret ligger ju på dem som har fattat besluten. Jag har varken medverkat eller haft insyn i processen när det gäller de här anmälningarna, säger han.

”Räknas som ett allvarligt brott”

Reportaget i SVT om Skurups kommuns polisanmälningar om bidragsfusk mot 17 ensamkommande barn, däribland 11-åriga Ahmadzia, har väckt starka reaktioner. Nu har flera personer polisanmält kommunalrådet Johan Bolinder och andra politiker för falska anklagelser, så kallad falsk tillvitelse.

– Det räknas som ett allvarligt brott som kan leda till fängelse och det visar på en bristande respekt för rättssystemet. Det kan förstås också drabba individen som blir drabbad på ett allvarligt sätt, säger Tova Bennet, doktorand vid juridiska institutionen vid Lunds universitet.

Inget bidragsbrott enligt tjänsteman

Frågan är om politikerna visste att det inte fanns skäl att polisanmäla. Kommunens egen jurist och andra chefer skrev i underlaget till beslutet om kostnader för boenden med mera:

”Förvaltningen gör bedömningen att dessa förmåner inte kan antas utgöra sådana ekonomiska förmåner för personligt ändamål som gäller för brott mot bidragslagen”.

Tjänstemannen, som hade uppdraget att verkställa kommunstyrelsens beslut om att polisanmäla ensamkommande ”som ljugit om sin ålder”, sa nej till att skriva under polisanmälningarna. Tjänstemannen ansåg att det inte skett något bidragsbrott och att det inte fanns fog för att anmäla. Inga barn hade fått några bidrag.

Ärendet överlämnades då till politikerna i myndighetsnämnden. Det slutade med att ordföranden i myndighetsnämnden, Bianka Mårtensson (M), själv fick skriva under anmälningarna.

Ordföranden vill inte kommentera anmälningarna

Tova Bennet vill vara försiktig och inte föregripa rättsprocessen. Hon menar att tjänstemännens besked till politikerna kan vara intressant när det gäller att bedöma om det handlar om falsk tillvitelse eller åtminstone vårdslös tillvitelse. I det sistnämnda fallet räcker det att en person haft skälig anledning att anta att anklagelserna är falska.

– Att man då haft tillgång till information, haft möjlighet att göra en egen utredning och att ta reda på hur det förhåller sig, skulle absolut kunna tala för att man varit oaktsam, säger Tova Bennet.

Ordföranden i myndighetsnämnden Bianka Mårtensson (M) vill inte kommentera anmälningarna om falsk tillvitelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.