Erlandssons svindlande affärer på gjuteriet i Hästveda

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Erlandsson är ägare till gjuteriet i Hästveda, en nedgången miljöfarlig industribyggnad där det av allt att döma bor flera personer. Bakom ägarskapet ligger en lång historia av bolagsöverlåtelser och ett åkeri som gick i brakkonkurs och utreds av åklagare.

Kommunalrådet Ulf Erlandsson (SD) äger det gamla gjuteriet i Hästveda. Flera personer har brevlådor och är folkbokförda på den miljöfarliga industrifastigheten.

– Det strider definitivt mot bygglovet, säger miljöchefen Sven-Inge Svensson, som också kommer att kräva att Erlandsson sanerar delar av det gamla gjuteriet.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

I gjuteriet bedrev Erlandsson och två andra sverigedemokrater ett åkeri, vars konkurs fortfarande utreds av åklagare.

Foto: SVT

Över ett halvt sekels tung metallindustri har satt sina spår. Jorden är alldeles svart. 36 000 kvadratmeter täckt av sand blandat med tungmetaller från Hästveda Gjuteri. Idag verkar det gamla gjuteriet vara öde. Men vid en grind finns två brevlådor med flera namn. Det visar sig att fem personer, varav fyra är polska medborgare, har adress på fastigheten. Tre av personerna är folkbokförda där sedan ett antal månader.

Undanskymd från insyn finns en utbyggnad på den stora plåtbeklädda industrifastigheten. Utanför en glasdörr står två klotgrillar. På taket finns en TV-antenn och luftvärmepumpar sitter på väggen.

På grinden till området finns en skylt om tillträde förbjudet. ”Överträdelse beivras enligt lag”, står det på skylten.

Se hela inslaget här: Sverigedemokraternas kommunalråd äger en miljöfarlig industrifastighet

”Inte mina anställda”

Ulf Erlandsson förnekar att han har anställda boende där.

”Det är inte mina anställda och jag har ingen kännedom att det finns personer skrivna där. Det måste vara en av hyresgästerna som haft sin personal skrivna i den nya hallen”, skriver han i ett mejl.

För miljöchefen i Hässleholm, Sven-Inge Svensson, är det en nyhet att det är personer folkbokförda i den gamla gjuterifastigheten.

– Det strider ju definitivt mot bygglovet. Det här byggt som en kontorsdel, säger Sven-Inge Svensson, som säger att han ska kontakta byggnadsnämnden när han ser våra bilder.

Ägaren sitter ju i byggnadsnämnden. Borde han känna till reglerna?

– Det kan man tycka, svarar miljöchefen.

Erlandsson miljöansvarig

Miljöförvaltningen har åtta fulla pärmar om Hästveda Gjuteri. Miljöansvaret har tagits över av den nya ägaren, Ulf Erlandsson, enligt miljöchefen.

Sand blandat med tungmetaller från decennier av miljöfarlig verksamhet i den rivningsfärdiga delen av gjuteriet. Foto: Miljöförvaltningen Hässleholm

Det finns ingen överhängande risk med tungmetallerna som förorenat hela området. Däremot är miljöchefen kritisk till att det ligger stora högar med sand och tungmetaller i den del av fastigheten som är rivningsfärdig.

– Det är massor som ska tas om hand, säger miljöchefen Sven-Inge Svensson.

Är det något ni krävt av fastighetsägaren Ulf Erlandsson?

– Nej.

Är det något ni kommer göra?

– Ja, det kommer vi göra.

Det kostar väl en del?

–Det kostar att ha en före detta miljöfarlig verksamhet, säger miljöchef Sven-Inge Svensson.

Stora famtidsplaner

För några år sen hade Ulf Erlandsson och hans partikollega stora framtidsplaner för det gamla gjuteriet. I januari 2013 köpte de tillsammans fastigheten för knappt 1,5 miljon kronor. Det var samma affärs- och partikollega i Sverigedemokraterna som senare kom att skriva på intyg om att Erlandsson missat 120 lastbilskörningar och som Erlandsson använde som bevis för att få ut 186.000 kronor i förlorad arbetsinkomst för politiska uppdrag.

I en intervju i gjuteribranschens tidning i januari 2013 berättar Erlandsson hur han och partikollegan ska satsa på åkeri, pellets och lager.

”Lokala företagare ska nyanställa och expandera”. Intervju i gjuteribranschens tidning 2013 Foto: SVT

– Vi har dubblerat omsättningen i våra bolag och kommer att göra detsamma under 2013, säger Ulf Erlandsson till tidningen Lättsmält.

Ulf Erlandsson sålde sedermera sin del av bolaget och strax senare visade det sig att ekonomin inte alls var särskilt god. Den 23 april 2014, begärdes åkeriet i konkurs. Ett 30-tal chaufförer hade då varit utan lön i månader.

Sålt till missbrukare

Dagen före lön, den 24 februari 2014, säljs hela åkeriet till en kriminell narkotikamissbrukare i Stockholm. Konkursförvaltaren skriver i förvaltarberättelsen att köparen betalade 5 000 kronor och fick all bokföring i sin hand. Sen den dagen har bokföringen aldrig återfunnits.

Två personer med obefintlig erfarenhet av åkeribranschen tar plats i styrelsen. En av de två ledamöterna satt i fängelse när åkeriet såldes. Mannen berättar, i den senaste av alla rättegångar han dömts för brott, att han försöker bli av med sitt heroinmissbruk. Den andre styrelseledamoten är bland mycket annat dömd för stöld, vapenbrott och narkotikabrott. Så sent som i tisdags denna vecka dömdes han för fjärde gången på ett år för olovlig körning till en månads fängelse. Domen gäller också vapenbrott.

– Det känns som uppenbart att man har anlitat målvakter för att ta hand om bolaget. Det kan vara ett sätt att bli av med problemet, säger advokat Staffan Cassmer som i rollen som konkursförvaltare försökte städa upp efter konkursen som följde.

Han lyckades aldrig få kontakt med den nya ledningen för åkeriet.

1,7 miljoner från lönegarantin

Ombudsmannen Lone Olsson vid Transportarbetareförbundet säger att hon aldrig haft så mycket jobb som med konkursen i Hästveda.

– Jag tycker att det är förjävligt, det är fruktansvärt att man så lättvindigt kan sälja till någon som helt uppenbart tänker försätta företaget i konkurs. Det är det enda syftet. Och att då utsätta så många människor för enormt lidande, säger Lone Olsson.

-Många chaufförer fick vänta flera månader på att få ut löner via lönegarantin. Vissa kunde inte visa att de jobbat och blev utan, säger hon.

29 chaufförer fick till slut ut sammanlagt 1,7 miljoner kronor från statliga lönegarantin. Tillgångarna var 0 kronor i konkursen, de obetalda skulderna drygt 4,3 miljoner.

”Såg aldrig Erlandsson köra lastbil”

SVT Nyheter Skåne har talat med flera chaufförer som drabbades av konkursen. De berättar att plötsligt en dag fungerade inte bensinkorten. En tid senare kom inte lönen. När de hörde av sig till åkeriägaren fick de bara ett sms om att bolaget sålts, samt namn på den nya ägaren i Stockholm.

Läs mer: SD-kommunalråd vägrar betala tillbaka felaktiga ersättningar

– Många kunde inte betala huslån och hyra, säger en av chaufförerna som vill vara anonym. Alla chaufförer säger att de är rädda för att gå ut med namn.

Ulf Erlandssons intyg om att han kört lastbilar i åkeriet ger chauffören inte mycket för.

– Jag såg aldrig Ulf köra en lastbil, säger han.

Ulf Erlandsson var inte delägare i åkeriet när det såldes till ”målvakterna”. En annan lokal sverigedemokrat hade då tagit över hans andel. Så när aktierna till slut hamnar i händerna på ”målvakterna” är det två andra SD:are på partiets valsedel som är säljare – Erlandssons affärspartner och hans nya partner.

Tog över gjuteriet

Ulf Erlandsson skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att han inte vet när han sålde aktierna. ”2012/2013. Har ej datumet i huvudet”, skriver Erlandsson.

Under denna tid sker också en annan transaktion. I augusti 2013 fick Erlandsson affärskollegans halva del av industrifastigheten genom en gåva, vilket innebar att Erlandsson då blev ensam ägare till det gamla gjuteriet.

SVT Nyheter har i ett mejl frågat Erlandsson hur det kom sig att han fick halva fastigheten som gåva, samma fastighet som partikollegan bara åtta månader tidigare betalat nästan 750.000 kronor för.

”Det var en privat uppgörelse. Jag tog över fastigheten med lån”, svarar han i ett mejl.

Miljöchefen i Hässleholm, Sven-Inge Svensson, har en diger utredning av förhållandena på gjuteriet i Hästveda Foto: Olof Tilly

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har ända sedan 2014 utrett misstankar om grova bokföringsbrott i åkeriets konkurs. Ulf Erlandssons tidigare affärs- och partikollega hämtades in av polisen i maj 2015 och anhölls misstänkt för grovt bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och grov oredlighet mot borgenär. Men han släpptes efter ett par dagar och är inte längre misstänkt, enligt kammaråklagare Jenny Olovsson.

– Vi är i slutfasen av utredningen. Fyra personer har varit misstänkta. En är kvar som misstänkt. Men det är sekretess, säger kammaråklagare Jenny Olovsson.

Åtal inom kort

Den nu misstänkte begärde inte ens advokat när han förhördes. Först senare tilldelades han en advokat i Stockholm, vilket tyder på att det är en av ”målvakterna” bosatta i Stockholm som inom kort väntar åtal.

Jenny Olovsson vill inte kommentera om den misstänkte erkänt brotten, men säger:

– Det är ett stort problem i utredningar att målvakter får betalt eller av andra anledningar tar på sig ansvaret, säger Jenny Olovsson.

Åklagaren vill inte kommentera om Ulf Erlandssons namn, såsom delägare i åkeriet bara några månader eller ett år innan målvakterna tog över bolaget, figurerar i förundersökningen.

– Men han har aldrig varit misstänkt, säger Jenny Olovsson.

Frågan om vilka som idag är folkbokförda på industrifastigheten kvarstår. Minst ett av namnen är bekant för lastbilschaufförerna som körde åt det konkursade åkeriet.

– Han jobbade som allt i allo åt Ulf Erlandsson, säger chauffören.

Ulf Erlandsson har inte velat ställa upp på en intervju med SVT Nyheter Skåne. Han har valt att svara på vissa frågor i mejl. Vi fortsätter söka honom för att få hans bild av förhållandena på gjuteriet och de affärstransaktioner som skett kring företaget.

Flera personer är folkbörda på industrifastigheten och har sina brevlådor där Foto: Per Lärka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Mer i ämnet