Remmarlövsborna fick en chock när de upptäckte att byns lyktstolpar var bortplockade. Foto: Carl Henrik Ljung / Ann Remnetorp

Kommunen ber om ursäkt efter borttagna lampor: ”Miss att inte informera”

Publicerad

Eslövs kommun går ut med en offentlig ursäkt efter att gatubelysningen i Remmarlöv togs bort utan att boende i byn informerades.

Pia Tapper som bor i Remmarlöv felanmälde att lamporna hade slutat lysa. Ett par dagar senare plockades lamporna ner. Utan att någon information hade gått ut till Remmarlövborna.

– Att boende i Remmarlöv inte fick veta i förväg är en miss, och vi ber om ursäkt, säger Magnus Hall enhetschef på gata-, trafik- och parkavdelningen i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

”Vi är lika mycket skattebetalare”

Beslutet fattades redan 2017 om att se över vilken belysning som skulle rustas upp och vilken som skulle tas bort.

Pia Tapper säger att hon är besviken på kommunens hantering och att det inte kan vara meningen att man ska behöva vara uppdaterad över alla små beslut som en kommun tar.

– Vi är lika mycket skattebetalare som de som bor inne i tätorten, det här är inte okej, säger hon.

Kommunen skriver också att beslutet redan var taget och inte skulle gå att påverka.

– Men vi skulle givetvis ha informerat Remmarlövsborna i förväg, säger Magnus Hall.

Pia Tapper säger att hade byborna i Remmarlöv bara fått veta vad som hade planerats så hade de kanske kunnat ta fram ett förslag för att ta över driften på egen hand av de 12 stycken gatulamporna. I stället plockades de bort utan att information gick ut.

”Det finns inte pengar”

– Enligt våra beräkningar skulle det innebära en investering på runt 15–20 miljoner att uppdatera belysningsanläggningarna till dagens krav. Det är pengar som kommunen inte har i befintlig budget, säger Christel Wohlin, avdelningschef för gata-, trafik- och parkavdelningen.

I klippet nedan kan du se hur mörkt det är i Remmarlöv efter att lyktstolparna plockades bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.