Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Raserad trädgårdsmur i Smygehamn. Foto: Bernard Mikulic

Så ska Trelleborg säkra sig mot hoten från havet

Uppdaterad
Publicerad

Stigande havsnivåer och erosion har de senaste åren hotat den sydskånska kusten. Med hjälp av vallar, murar och sandfodring tar Trelleborgs kommun nu upp kampen mot havet.

Läget är bitvis allvarligt för bebyggelsen längs den skånska sydkusten. En kombination av erosion och stigande havsnivåer gör att hus riskerar att glida ner i havet. Trelleborgs kommun arbetar sedan i höstas med en plan som ska säkra kommunens stränder och fastigheter i framtiden.

– Än så länge jobbar vi för att alla ska kunna bo kvar där de bor nu och att vi ska hitta ett skydd som klarar sig i hundra år i alla fall, säger Johannes Hagström, hållbarhetsstrateg i Trelleborgs kommun.

Olika varianter av skydd

Vilken typ av skydd det blir kommer att variera från plats till plats. På vissa platser planeras byggen av vallar eller murar. På andra ställen planerar kommunen att ersätta eller stärka upp den utsatta stranden med sand från havets botten.

– Vi måste hitta en lösning som skyddar, samtidigt som den inte får vara ett hinder för dem som kommer till vår kust och vill använda stränderna, säger Johannes Hagström.

Planen för hur kustskyddet ska utformas ska vara klar 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer