Kommunen vill inte ha flyktingar i Brobysjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket vädjar till kommunerna att ordnat bostäder åt flyktingar från Ukraina. Ägarna till det gamla sjukhuset i Broby vill gärna hyra ut men kommunen säger nej.

– Vi kan inte hamna i den sitsen vi var 2015 när vi ser att vi fortfarande hanterar krisen. Därför måste vi fredas lite här, säger Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge.

När kriget bröt ut och flyktingar började komma till Sverige från Ukraina såg ägarna till det före detta sjukhuset i Broby en möjlighet att få tomma rum och lägenheter uthyrda.

I ett mejl till Östra Göinge kommun skriver en av ägarna:

”På grund av kriget i Ukraina undrar jag om det är ok att hyra ut Sanatorievägen 7 (huvudbyggnaden) till Migrationsverket”.

Svaret från kommunen blev ett blank nej.

– Vi måste lösa de problem vi har redan innan vi kan ta oss an nya för det blir inte bra, säger Andréas Söderlund (M), ordförande i Tillsyns- och tillståndsnämnden i Östra Göinge och han tillägger:

– Vi har en hög arbetslöshet, en hög otrygghet i kommunen och vi har Sveriges näst sämsta skolresultat vilket vi jobbar med, så vi har stora utmaningar.

Gott om rum

SVT Nyheter har pratat med en av ägarna i Brobysjukhuset och han säger att det finns plats för ungefär 200 flyktingar i huvudbyggnaden och 50-60 i en mindre byggnad på sjukhusområdet. 

Kommunalrådet tycker nu att andra kommuner ska ta sitt ansvar och hjälpa människor på flykt.

– Vi har 53 lägenheter som står till förfogade och vi välkomnar de flyktingar som Migrationsverket väljer att placera här, säger Patric Åberg.

Seg tvist med kommunen

Det pågår en tvist mellan kommunen och ägarna till Brobysjukhuset.

I november 2020 beslöt kommunen att all uthyrning av rum och lägenheter av permanent karaktär skulle upphöra. Om det inte sker ska ägarna betala ett löpande vite på 250 000 kronor per månad från och med maj.

Ägaren, som inte vill ställa upp på en intervju med SVT Nyheter, skriver i sitt mejl till kommunen:

”I och med kriget i Ukraina önskar jag snabbt ok att ni avslutar hotet om vite så vi får arbetsro”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.