Monica dog för nästan ett år sedan. Nu har det framkommit i en utredning som Hässleholms kommun gjort att en av assistenterna inte följde rutinerna korrekt. Foto: Privat bild, SVT

Kommunens utredning om Monica: Assistent riskerar uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Under Monica Zaars sista månader i livet försvann stora summor pengar från hennes konto. Nu uppger Hässleholms kommun att en av hennes assistenter riskerar att bli varnad eller uppsagd. Men kommunen svarar inte på om de misstänker att pengar gått från Monicas konto till assistentens konto.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om MS-sjuka Monica som ruinerades på tio månader. Monica Zaar i Hässleholm hade tio månader innan sin död fått in pengar från en husförsäljning på sitt konto. Trots det fanns det inte ens pengar till begravningen när hon dog.

Mikael Zaar och hans bror – Monicas brorsöner och enda anhöriga – polisanmälde att det försvunnit pengar. Kontoutdragen visade att stora kontantuttag och matinköp gjorts från Monicas konto – bland annat under perioder som Monica själv varit inlagd på sjukhus. Dessutom hade 38 000 kronor förts över från Monicas konto till ett annat.

Ivo inledde tillsyn

Polisutredningen lades ner – men i november i år valde bröderna Zaar att kontakta Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som inledde en tillsyn i ärendet. Senast i dag, den 22 december, ville Ivo ha svar på ett antal frågor från Hässleholms kommun.

I svaret från kommunen framgår att en av Monicas assistenter ”brustit i följsamhet till rutiner och riktlinjer som kommunen har”, något som Norra Skåne var först med att rapportera om.

”Arbetsrättsliga åtgärder kommer sannolikt att vidtas.” skriver Hässleholms kommun till Ivo.

Riktlinjer om privata medel har inte följts

Vilka rutiner det är som assistenten brutit mot framkommer inte i svaret till Ivo. Omsorgsförvaltningens kommunikatör Josefine Leth svarar i ett mejl på frågan ”Vilka rutiner och riktlinjer är det som assistenten har brustit i följsamhet till?”:

– Avseende hur vi hanterar privata medel.

Finns det något som tyder på att assistenten tagit pengar från Monica?

Vi förstår att intresset är stort – men just nu håller vi vid att rutiner och riktlinjer avseende privata medel inte har följts.

Vad kan de arbetsrättsliga följderna tänkas bli för assistenten?

– De arbetsrättsliga följderna som en arbetsgivare har att tillgå är till exempel skriftlig varning, avstängning under vidare utredning eller uppsägning, skriver Josefine Leth.

SVT Nyheter Skåne har utan framgång sökt assistenten.

Här är ett reportage om Monica som SVT Nyheter Skåne publicerade tidigare i december:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.