Foto: TT

Kommuner går samman och köper skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner går nu samman och gör gemensamma inköp på världsmarknaden av skyddsutrustning till omsorgen. Initiativet kommer från de fyra största städerna och på det här sättet hoppas man kunna täcka de akuta bristerna.

Coronautbrottet har gjort att konkurrensen om skyddsutrustning som plasthandskar, munskydd och skyddsförkläden har hårdnat. Det är svårt för en svensk kommun att få tag på det som behövs på den globala marknaden.

För att öka tillgången på det som behövs i omsorgen går nu Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala samman. Tillsammans går de i borgen för 500 miljoner kronor och möjliggör därmed för SKI, som är en inköpscentral som ägs av alla kommuner tillsammans, att köpa in det som behövs. Utrustningen ska sedan fördelas mellan alla kommuner i landet enligt en prioritering som Socialstyrelsen gör.

Coronapandemin

”Vill kunna se folk i ögonen”

– Det här är ett extraordinärt läge och annorlunda upplägg, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, i ett pressmeddelande.

– Men i den allvarliga sits vårt samhälle är i nu, så vill jag kunna se både Malmöborna och stadens medarbetare i ögonen och säga att vi är beredda att göra allt vi kan för att säkra tillgången till skyddsutrustning.

Om och när fler kommuner väljer att vara med och bidra med borgensåtaganden så kommer de fyra första kommunernas åtaganden att minska. För beslut om att gå i borgen så krävs ett godkännande från kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet