Johan Larsson Boström, utvecklingschef på socialförvaltningen I Lund, tror att kommunen är rustad för att ta bättre hand om spelmissbrukare. Foto: TT/SVT

Så förbereder kommunen bättre hjälp till spelmissbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet måste kommuner och landsting enligt lag erbjuda behandling till de som är beroende av spel om pengar.

Missbruket kommer att hanteras på samma sätt som till exempel alkoholmissbruk.

Socialtjänsten i Lunds kommun har redan idag stor vana av att ta hand om människor med beroendeproblematik. Johan Larsson Boström är utvecklingschef på socialförvaltningen i kommunen och känner sig lugn i att den erfarenheten kommer att vara till stor hjälp när den nya lagen träder i kraft.

Enligt Johan Larsson Boström finns inte mycket forskning kring spelmissbruk, men Socialstyrelsen kommer att stötta kommunerna och landstingen med den kunskap som finns.

Stödet träder i kraft efter nyår

Nu pågår förberedelserna för att kunna ta emot personer med spelberoende efter årsskiftet. Man undersöker till exempel hur spelmissbruket ska kunna kartläggas och vilka frågor man ska ställa för att bäst förstå den berördes situation.

– Utifrån svårigheterna försöker vi hitta rätt insatser utifrån de behov som personen har, säger Johan Larsson Boström

Den som söker hjälp kommer att få träffa en socialsekreterare och sedan drar maskineriet igång. Samtal och behandlingar kan ges till den som befinner sig mitt inne i ett destruktivt missbruk.

Den som nyss tagit sig loss och är tyngd av skulder kan få hjälp med budget- och skuldrådgivning för att komma på rätt köl igen.

Tror du att ni kommer kunna hjälpa människor ur ett spelmissbruk?

– Det är jag övertygad om. Vi har mycket kunskap kring missbruk och beroende inom förvaltningen. Vi har erfarenhet att snabbt ta oss an nya uppdrag och vi har olika typer av insatser som jag tror tillsammans med hälso- och sjukvården kan ge ett bättre stöd i tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.