• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

”Ett enda besök kan ta flera timmar”. Angelica Bäckström och Susanna Udvardi arbetar på Freezonen i Ystad och de upplever ett ökat tryck sedan Kriscentrum stängde.

Kommunernas specialinsats för våldsutsatta stängde – ökat tryck på ideell kvinnojour

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan lades den kommunala specialinsatsen för våld i nära relationer ned i sydöstra Skåne. Numera får utsatta vända sig till socialtjänsten eller ideella jourer.

– Det borde finnas fler alternativ för de drabbade, säger Ylva Swedenborg-Olsson, före detta kurator på Kriscentrum.

I mars 2019 stängdes dörrarna till Kriscentrum sydöstra i Tomelilla. Ett centrum som arbetade med våld i nära relationer och som riktade sig till fem kommuner i sydöstra Skåne: Tomelilla, Skurup, Ystad, Simrishamn och Sjöbo. Hit kunde våldsutsatta och våldsutövare gå för att få stöd, hjälp och vägledning.

– När jag lämnade huset i Tomelilla så minns jag att jag tänkte ”var ska de utsatta nu ta vägen?”. Jag upplevde att socialtjänsten inte alltid lyssnade på de utsatta, säger Ylva Swedenborg-Olsson, före detta kurator på Kriscentrum i sydöstra Skåne.

Ett kriscentrum är kommunalt styrt och beslutet att stänga ned verksamheten kom från alla fem kommuner i sydöstra Skåne.

– Det var helt enkelt för få som gick dit och då beslutades det att det var mer effektivt att bedriva arbetet i egen regi, säger Christian Persson (M), ordförande i socialnämnden i Ystad.

”Utsatta kommer till oss istället”

Att Kriscentrum sydöstra stängde har påverkat ideella krafter i sydöstra Skåne.

– Vi har haft dubbelt så många besökande till jouren från Skurup och Tomelilla jämfört med tidigare år, säger Susanna Udvardi, verksamhetschef på Freezonen i Ystad.

Det finns två jourer i sydöstra Skåne – en kvinnojour i Simrishamn och den kombinerade kvinno- och brottsofferjouren Freezonen i Ystad.

– Utsatta säger själva att det inte finns något alternativ för dem förutom socialtjänsten och oss, säger Susanna Udvardi.

Fyra kommuner i sydöstra Skåne ger bidrag till den ideellt drivna kvinno- och brottsofferjouren Freezonen. 

– Vi ser jouren som ett komplement till vår verksamhet. I första hand måste vi naturligtvis arbeta med denna frågan självständigt via socialförvaltningen och vi kan inte förlita oss på ideella föreningar, säger Christian Persson (M).

Kriscentrum som stängde i mars 2019 i Tomelilla bedrevs avskilt från socialtjänsten på en självständig plats i kommunen. Verksamheten arbetade inte journalstyrt och ingen remiss behövdes för att få hjälp.

– Platsen är väldigt viktig. Vi befann oss i en byggnad avskilt från kommun och socialtjänst. Det kan vara svårt att söka hjälp för till exempel våldsutövare via en kommun på grund av skamkänslor, säger Ylva Swedenborg-Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.