Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunalrådet Jeanette Ovesson (M) vill att fler av de deltidsboende ska skriva sig i Simrishamn. Foto: SVT

Simrishamns vädjan till sommarboende: ”Skriv er i kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Simrishamn ska jobba för att fler skriver sig i kommunen. Som en del i detta skickades i början av oktober ett brev till kommunens många deltidsboende, där de vänligt uppmanas att skriva sig i och i förlängningen börja betala skatt i kommunen.

Simrishamn är en liten kommun med en förhållandevis stor deltidsbefolkning, vilket ställer till det: folk brukar välfärden i kommunen, men eftersom de inte är skrivna där betalar de inte kommunalskatt.

– För att fortsätta kunna leverera en välfärd av bästa kvalité behöver vi befolkning i vår kommun. Det är ju de boendes skatteintäkter som ger oss finansiering till det vi ska utföra. Så ju fler som bor i kommunen desto bättre kan vi leverera, säger Jeanette Ovesson, kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn.

”En vänlig vink”

Därför har kommunstyrelsen nu beslutat sig för att marknadsföra Simrishamn som en så kallad boendekommun. Ett led i detta var att deltidsboende i början av oktober fick ett brev där de uppmanas att folkbokföra sig i kommunen.

– Vi ser att många av de som har hus i vår kommun på sikt, förr eller senare, flyttar hit. Så brevet är en vänlig vink: förr hellre än senare,  säger Jeanette Ovesson.

Simrishamnsborna positiva

När SVT ger sig ut på stan för att fråga kommuninvånarna om vad de tycker om initiativet är samtliga positiva.

– Sommaren hinner precis börja så har vi bevattningsförbud, säger Anders Paulsson som menar att de ökade skatteintäkterna kunde användas för att utveckla infrastrukturen i kommunen.

Hör fler Simrishamnsbor i klippet högst upp i artikeln.

Du ska vara folkbokförd på den adress där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Att medvetet skriva sig någon annanstans är ett brott. Folkbokföringen regleras av folkbokföringslagen och anmäls till samt kontrolleras av skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer