Foto: Lunds kommun/Kennet Ruona

Kommunstyrelsens ordförande: ”Vi ska göra vad vi kan för att stötta”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom beskedet om att Sony Mobile varslar 200 anställda i Lund.

– Det är naturligtvis tråkigt och våra sympatier ligger hos de anställda, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

När det stod klart att Sony Mobile skulle varsla ett flertal medarbetare i Lund inleddes samtal med kommunledningen för att se vilka behov som finns.

– Vi ska göra vad vi kan för att stötta dem i den här omställningen, säger Philip Sandberg.

Flera stora varsel

Philip Sandberg tar upp att det är flera företag i Lund som varslat av liknande skäl, att den globala marknaden blir mer digital. Både Tetra Pak och Baxter fick göra en liknande omställning tidigare i höst.

– Något man lätt glömmer är att den här omställningen också leder till att man ofta nyanställer och efterfrågar annan arbetskraft, säger Philip Sandberg.

Många som jobbar på Sony Mobile i Lund bor i kommuner runt omkring. Därför kommer frågan hur man kan skapa bättre förutsättningar för att företag ska klara av omställningen på en global marknad även att diskuteras på regional nivå.

– Lund ska fortsätta vara en stark regional motor och locka hit spetskompetens, säger Philip Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.