Foto: Linda Fridh

Kongress med sting ingen bisak

Uppdaterad
Publicerad

Det låter annorlunda på Malmö Live i helgen för här har experter, forskare och biodlare från hela världen samlats till den stora biodlarkongressen.

Hur smakar honungsvin?

– Det smakar honung, säger Tove Wallstedt, distriktssköterska från Gotland, som kommit till biodlarmässan med sin man som är biodlare.

Och mer?

– Sedan smakar det som vanligt vitt vin.

Tynande tillvaro

Bina i världen lever en tynande tillvaro och det är många som kämpar för deras överlevnad. Både stora och små. En skolklass med barn från Kastanjeskolan i Malmö är också på kongressen. Det är en grupp med glatt humör som har mycket att berätta:

– Vi ger dem lite mat i utbyte mot honung.

– Målet är att vi ska bli biodlare, tror jag.

Vad är en biodlare?

– Det är typ någon som tar hand om bin.

Varför behövs det biodlare?

– För att annars får vi ingen honung. Och ingen frukt.

Barnen från Kastanjeskolan har jobbat i över ett år med sina bin och startat samhällen i Folkets park.

Hur många gånger har ni blivit stuckna då?

– Noll gånger, säger ett av barnen.

– Jo, en gång, säger någon annan.

– Vi har vita dräkter på oss som skyddar oss, säger en tredje.

Barn och bin

– Barn och bin funkar alldeles perfekt. De är lite rädda i början som de flesta. De sticks ju! Men sedan lär de sig. Nu har vi barn som har bin som kryper på händerna och sitter på nästippen, säger Lasse Flygare, projektledare för biodlingsprojektet BISAM i Malmö.

BISAM står för bi- och insektsodling i samverkan. Projektet utvecklar en ny arbetsmarknad för personer med funktionsnedsättning med fokus på odling av bin och insekter, samt utveckla nya pedagogiska metoder för bi- och insektsodling där barn engageras i konkret miljöarbete.

– Bina är viktiga i våra liv. Jag säger bara, finns det inte bin, finns det inte mat, säger Wahib Mohammed, som är biodlingsansvarig för BISAM i Malmö.

Under helgen hålls det samtal och debatter om binas framtid och vikten av binas pollinering för att ge rikare skördar. Ett nytt projekt med nyanlända flyktingar och biodling kommer också att lanseras. Och så blir det honungsbar med provsmakning av olika honungssorter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.