Skånska kommuner är allt mer beroende av varandra på grund av ökat pendlande. Foto: TT

Konjunkturen mattas av i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturen visar fortsatta tendenser till avmattning men kurvorna har ännu inte vänt neråt. Det är visar rapporten Skånsk konjunktur som tagits fram av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne.

– Vi rör oss från en hög- till en lågkonjunktur, vilket vi bland annat kan se på att bostadsproduktionen minskar och att det inte skapas lika många nya jobb i näringslivet som under de senaste åren, säger Johan Wessman, vd för Øresundsinstituttet i ett pressmeddelande.

Oförändrad arbetslöshet

Arbetslösheten i Skåne är oförändrad gentemot föregående år. Skåne har en högre arbetslöshet än Sverige som helhet. Under flera år har arbetslösheten minskat men den utvecklingen tycks ha stannat av. I Malmö skapades hälften så många jobb mellan 2018 och 2019 jämfört med 2015-2018.

Bostadsmarknaden ser fortsatt stark ut där bostadspriserna är kvar på en hög nivå och priserna ökar något jämfört med föregående år. Mellanskåne sticker ut där Eslöv samt Hörby och Svalöv ökar kraftigt i försäljningen av villor.

Dock har antalt påbörjade lägenhetsbyggen minskat med 33 procent mot förra året.

Skåningar pendlar allt mer

Allt fler skåningar pendlar till andra kommuner för arbete – fyra av tio arbetar i en annan kommun än de bor i.

– Vi skåningar rör oss allt mer för att jobba. Malmö har blivit ett tydligt nav för arbetsmarknaden, men med god infrastruktur är detta något som gynnar invånarna i stora delar av Skåne. Kommunerna blir mer och mer beroende av varandra, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Även om Malmö är den kommun flest pendlar till för arbete visar bland annat även Lund, Helsingborg, Köpenhamn, Kristianstad, Burlöv och Perstorp en hög inpendling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.