Skolverkets prognos visar att 21 000 lärare och förskollärare att behöva anställas i Skåne fram till 2033. Foto: SVT

Prognosen: 21 000 lärare och förskollärare behövs i Skåne

Publicerad

Fram till 2033 kommer 21 000 lärare och förskollärare att behöva anställas i Skåne.

Stora pensionsavgångar och befolkningsökning gör behovet stort, och många arbetsplatser söker sig till högskolorna för att hitta personal. Där möts de ofta av studenter som redan fått jobberbjudanden.

– Det är jättesvårt att få tag i förskollärare, säger Pernilla Kristofferson, biträdande rektor vid Pysslingens förskola i Helsingborg, som under tisdagen var på plats på Malmö högskola för att försöka rekrytera.

Skolverkets prognos visar att 21 000 lärare och förskollärare att behöva anställas i Skåne fram till 2033. I dag arbetar 25 670 personer i rollerna.

Ökningen beror främst på pensionsavgångar och befolkningstillväxt, enligt Skolverket.

”Ser det som en utmaning”

Att det råder en stor brist på lärare kan locka till utbildningen. Att det är lätt att få jobb var en av de saker som Veronica Pedersen vägde in när hon valde utbildning.

– Jag har valt att läsa till lärare på grund av lärarbristen och valde inriktningen F-3 för att jag vill arbeta med små barn. Jag vill få barnen att tycka att skolan är rolig. Jag ser det som en utmaning men jag vill gärna prova, säger hon.

Anders Olsson är utbildningschef vid Malmö universitets lärarutbildning. Han säger att de under de senaste åren tagit till flera åtgärder, dels för att få fler att söka lärarutbildningarna och dels för att få fler att stanna hela utbildningen. Problemen med avhopp har under flera års tid varit stora.

– Vi på lärosätena kan dra vårt strå till stacken genom att utbilda så många lärare vi kan. Vi försöker hitta nya vägar för att nå nya målgrupper. Vi startade i höstas en arbetsintegrerade utbildning för att nå nya målgrupper som annars inte haft möjlighet att studera till lärare, säger han.

Mentorsystem ska minska avhoppen

En annan satsning ska göra fler personer behöriga till en kompletterande pedagogisk utbildning och ett system med mentorer ska få fler att slutföra sin utbildning.

– Det gäller att göra läraryrket attraktivt så att vi har många sökande. Det handlar om förutsättningarna för arbetet, naturligtvis. Det är en stor och komplex fråga som alla söker svar på, säger Anders Olsson.

Hör dem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.