Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket. Foto: Konkurrensverket

Efter SVT:s granskning: Malmö stad kan få böter

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad har fått böta två gånger tidigare för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling. Efter SVT Nyheter Skånes granskning överväger nu Konkurrensverket att utreda kommunen på nytt.

SVT Nyheter Skåne har i veckan avslöjat hur Malmö stad köpt stödboende utan ramavtal och upphandling.

Ett företag har fått tio miljoner per år för att hjälpa kriminella och missbrukare att sluta med droger och brott, men granskningen visar att ett kriminellt gäng har utnyttjat stödboendet i sin brottslighet.

Miljonböter för utebliven upphandling

Malmö har struntat i upphandlingar flera gånger tidigare och tvingats betala straffavgifter. 2012 fick kommunen böta för att den inte hade handlat upp snöröjning och två år senare handlade det om hyra av bygg- och anläggningsprodukter.

Sedan i somras kräver Konkurrensverket kommunen på 1,2 miljoner kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift. Den här gången gäller det it-produkter.

Konkurrensverket skriver i sitt krav att det handlar om ett ”upprepat beteende”.

Första steget mot utredning

Myndigheten överväger nu att på nytt utreda Malmö stad för brott mot upphandlingslagen.

– Vi kommer att ta upp det här på vårt prioriteringsmöte och diskutera om vi ska gå vidare med en utredning. Det är första steget, säger Malin de Jounge, chef för Konkurrensverkets enhet för upphandlingsskadeavgift.

Skyldig att ha överblick

Kommunens förklaring att man saknat samordning, eftersom socialtjänsten sorterat under flera olika stadsområden, är inget som imponerar på Konkurrensverket.

– Från Konkurrensverkets sida anser vi att det är den upphandlande myndighetens skyldighet att ha överblick, säger Malin de Jounge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet