Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konstsverige stänger ner – men inte i Falsterbo Foto: Bernhard Mikulic/SVT

Konstsverige stänger ner – men inte i Falsterbo

Uppdaterad
Publicerad
På lördagen öppnade Falsterbo konsthall en ny utställning av Jan Håfström och Lotta Melin. Galleristen menar att konsten behövs mer än nånsin i dessa tider.

Efter en riskbedömning kom man fram till att- trots allt- öppna utställningen. Besökarna möts av handsprit, engångsservetter och tydliga instruktioner om en maxtid på 20 minuter inne i lokalerna. Sjuka personer och personer i riskzonen uppmanas att inte besöka utställningen.

– Vi har hela tiden följt Folkhälsomyndighetens riktlinjer och regler och anpassat oss efter det. Vi kommer tex ta in max 30 besökare åt gången vilket är under Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger galleristen Ulf Carlson.

”Konsten behövs”

Arrangörerna har våndats kring hur man ska göra men kom till slut fram till att konsten idag behövs mer än någonsin.

– Picasso sa att syftet med konsten är att tvätta bort dammet från själarnas vardag. Att få ett annat fokus än de hemskheter och tragedier som händer just nu, säger Ulf Carlsson.

”Tåget har gått”

Utställningen av Jan Håfström och Lotta Melin heter ”Tåget har gått...”

– Det dyker upp ett antal döskallar överallt och vi har också en skylt där borta där det står döden, döden döden. Så temat är ju rätt givet. Vi är ju alla hela tiden rädda för döden och vi måste besvärja den på något sätt för att kunna leva så där finns det ett hopp, avslutar kurator Johan Petterson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet