Konstrundan 45 år Foto: SVT

Konstrundan 45 år

Publicerad

Det började med en handfull konstnärer i Degeberga som bjöd in publiken till konstsamtal i sina ateljéer. Det var 45 år sen – och sedan dess har konstrundan på Österlen vuxit och fått efterföljare. Imorgon slås portarna upp igen.

På skärtorsdagen är det lite lugnet för stormen i Tjörnedala konsthall. Här finns samlingsutställningen för sydöstra Skåne och det här är lite rundans nav. En konstrunda som betyder mycket för hela Österlen.

– Det är lite så att turistsäsongen börjar med konstrundan, säger Susanne Lindblad Puerto som är intendent på Tjörnedala.

– Hade den inte funnits hade turisterna nog inte kommit förrän till midsommar. Så vi förlänger säsongen för många andra.

När det hela startade för 45 år sen var det alltså en handfull konstnärer som bjöd in publiken. Idag är det många, många fler och det finns konstrundor på många håll i Skåne. Från turisthåll räknar man med att mellan 100 000 och 200 000 ger sig ut för att titta på konst den närmaste veckan – och allra flest är det under själva påskhelgen.

– Den vanligaste besökaren verkar vara en familj, säger Susanne Lindblad Puerto.

– Mormor, föräldrar och barnbarn ger sig ut tillsammans för att titta på konst och kanske handla. Det gör det här till en unik konstaktivitet som generationerna upplever tillsammans.

Malin Schönbeck är en av alla konstnärer som hoppas på besök imorgon – och framför allt hoppas hon på många spännande och intressanta samtal med publiken. En av de vanligaste frågorna hon brukar få är ”vad är det här för nåt?”.

– Då brukar jag svara: ja, vad tycker du? Vad tror du eller vad betyder det för dig när du ser det här.

Och samtalen som utspinner sig kan också inspirera till nya verk.

– Så är det med tre konstverk som jag jobbat med nu, säger hon.

– En som kom på en påskrunda hade sett en annan skulptur jag hade gjort och sa att den påminde henne om en gudinna. Jag har varit intresserad av gudinnor innan så det satte igång det här arbetet som pågått under nästa tre år.

Konstrundan på Österlen drar alltså igång imorgon och varar till och med 7 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer