Kontrapunkts entré. Foto: Kontrapunkt

Kontrapunkt stänger efter tvist

Uppdaterad
Publicerad

Kulturföreningen Kontrapunkt i Malmö stänger hela sin verksamhet. Detta efter konflikter med fastighetsägaren.

Kulturföreningen Kontrapunkt skickade ett nyhetsbrev till sina medlemmar och lade samma text på deras Facebooksida tidigare i veckan att förhandlingarna med deras fastighetsägar avbrutits. Däremot fortsätter de att hyresstrejka.

– Vi ser inget annat val, säger Frederick Batzler, aktiv på Kontrapunkt.

Kontrapunkt har fungerat både som ett kulturhus för att främja det fria kulturlivet i Malmö, men under 2015 och 2016 fungerade lokalerna som akutboende för nyanlända flyktingar.

Har fem lokaler

Kontrapunkt har fem lokaler i Malmö och har bland annat fungerat socialt center för utsatta Malmöbor, hemlösa och flyktingar. De har bland annat drivit en nattöppen värmestuga, matbank, asylrådgivning och en gratisbutik med kläder och hygienartiklar.

I närmare två års tid har föreningen varit i konflikt med fastighetsägaren. Det har bland annat handlat om rättstvister gällande bygglov och hyresnivåer.

Var nära en uppgörelse

De senaste veckorna har de befunnit sig i förlikningsförhandlingar med fastighetsägaren om ett avslut på konflikten. Men så blev inte fallet. Detta för att fastighetsägaren sade upp Kontrapunkt från tre av lokalerna mitt under förlikningsdisussionerna.

– Det som är besvärligt var att vi var nära en uppgörelse och det tycker vi är beklagligt, vi vill ju hitta en lösning, säger Frederick Batzle.

Matbanken som tillhör Kontrapunkt och nu stängts ner delade ut ungefär42 ton matsvinn mellan december och maj. Foto: Kontrapunkt

Merparten av verksamheten har nu upphört tills vidare och hyresstrejken utökas och omfattar samtliga fem lokaler.

– Från vårt perspektiv vill vi lyfta fram att det här är en större fråga. Vi tycker att det är allvarligt när en privat fastighetsägare vill stänga ner en verksamhet som är så omfattande och viktigt för utsatta malmöbor, avslutar Frederick Batzle.

SVT Nyheter Skåne har sökt fastighetsägaren för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.