Kulturföreningen Kontrapunkt monterar ner sin verksamhet och flyttar ut ur lokalerna på Annelund. Foto: SVT

Kontrapunkt tvingas lämna sina lokaler

Uppdaterad
Publicerad

SVT Skåne har tidigare rapporterat om kulturföreningen Kontrapunkt som blivit återbetalningsskyldiga till Malmö stad och att studieförbundet ABF fryst bidraget, då de granskar föreningen efter rapporter om fusk. Nu tvingas Kontrapunkt flytta ut ur sina lokaler.

I ett långt Facebookinlägg svarar föreningen på anklagelserna och förklarar att den ekonomiska situationen gör att de kommer montera ner verksamheten och flytta ut under februari och mars.

– Kontrapunkt är så många personer som lagt så mycket tid på ett alternativ till det rådande individualistiska samhället under elva års tid. Att arbetet inte kan fortsätta som planerat känns för jävligt. Vi tror att vi i dag behöver enas kring medmänsklighet och solidaritet, även om vi blandar olika åsikter. Att det vi jobbat så hårt för så länge tar slut så abrupt känns tungt och vi är besvikna, säger Johanna Nilsson.

Har ej råd att stanna kvar

Det har gått ett drygt år sedan Kontrapunkt flyttade in i sina nya lokaler på Annelund. Sedan dess har de behövt bygga om och därför inte drivit någon verksamhet.

– På grund av utdragna bygglovsbesked har vi haft stängt i ett år. I och med det har vi även haft pausade bidrag. Vi hade därför redan innan anklagelserna och granskningarna en ansträngd ekonomisk situation, säger Johanna Nilsson.

Kulturföreningens plan var tidigare att ta ett lån för att lösa sin ekonomiska situation.

– Men efter granskningarna har vår ekonomiska situation blivit mer akut och det känns därför oansvarsfullt att ta lån i det här läget, då det skulle riskera enskilda individers säkerhet. Vi tvingas därför ge upp drömmen om ett solidariskt och kulturellt center för hela Malmö, säger Johanna Nilsson verksamhetschef på Kontrapunkt.

Enligt Jennie Järvås, som är enhetschef för kulturstöd på Malmö stad och som har haft uppföljningsmöten med Kontrapunkt, har granskningarna och anklagelserna mot kulturföreningen inte spelat någon roll i beslutet om att kräva tillbaka fjolårets bidrag på 327 000 kronor.

”Viktigt att arbete med matsvinn kan fortsätta”

– Vi flyttar ut men vi som kollektiv finns kvar. Det viktigaste för oss nu är att arbetet med matsvinn kan fortsätta. Vi välkomnar därför alla idéer vi kan få för att alla som behöver hjälp inte blir påverkade av detta. Vi vill fortsätta arbetet med att bli Sveriges första registrerade matbank, säger Johanna Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.