Foto: SVT

”Köp inte mattor vid dörren”

Uppdaterad
Publicerad

En mattbedragare är återigen igång. ”Mustafa” ringde nyligen upp Inger Källstrand i Lund och erbjöd henne flera äkta mattor billigt. Hon ringde genast polisen. ”Det är så fräckt att försöka lura äldre människor”, säger hon.

Mannen som tog kontakt med Inger Källstrand öppnade med ett hjärtligt ”hejsan” och fortsatte sen med att påstå att ”vi känner redan varandra” eftersom hon tidigare köpt en matta av honom.

– Men jag förstod att han lurades för jag vet att samtliga mina mattor är köpta på Matthuset i Lund, berättar hon.

Då svarade mannen att han haft ett nära samarbete med just Matthuset, men att nu var detta samarbete avbrutet. Så därför hade hon nog ändå köpt en matta av honom tidigare. Detta övertygade dock inte Inger Källstrand som istället antecknade försäljarens nummer och ringde polisen

När SVT besöker Matthuset visar det sig också att butiken aldrig samarbetat med någon ”Mustafa”.

– Men han hänvisar väl till oss eftersom vi är etablerade, tror Conny Svensson.

Inte värt någånting

Matthusets ägare är dock väl medvetna om att det finns mattbedragare. Ibland kommer det in människor och visar upp mattor som de köpt av dörrförsäljare som försäkrat att de är äkta och ”ett verkligt fynd”.

– Men ofta är de inte alls äkta. De har bara betalat alldeles för mycket pengar för en matta som inte är något värd överhuvudtaget.

Och Carina Roth, kommunpolis i Lund, påpekar att dörrförsäljarnas mattor mycket väl kan vara stulna. Överhuvudtaget vill hon bestämt avråda från att släppa in oväntade mattförsäljare i sitt hem.

– De kan ju vara två och medan den ena distraherar lägenhetsinnehavaren kanske den andra stjäl några föremål.

Enligt Carina Roth dyker mattbedragarna upp med ojämna mellanrum. Senaste fallet hon minns var i Staffanstorp.

– Och när de återkommer sker ofta många bedrägerier i en viss kommun under kort tid, berättar hon.

Ring polisen

Enligt polisens erfarenheter är det därför risk för att just Lund inom den närmaste framtiden drabbas av fler mattbedrägerier. Den som blir uppringd bör agera just som Inger Källstrand gjorde – vara misstänksamma, inte låta försäljarna komma hem till dem. Att spara telefonnumret leder dock sällan nånvart.

– Ofta går dock numren till kontanttelefoner och därmed är de svåra att spåra. Om försäljarna knackar dörr bör man dock genast ringa polisen, då kan de ju finnas kvar i närområdet., påpekar Carina Roth.

Är upprörd

Inger Källstrand är upprörd över att mattbedragare ofta försöker lura äldre människor.

– Det är så fräckt!  Jag ville berätta min historia för att varna andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer