Foto: Helena Landstedt / TT

Köpenhamn vill legalisera hasch – igen

Uppdaterad
Publicerad

Återigen vill Köpenhamns politiker legalisera hasch på försök i den danska huvudstaden.

En ansökan om att göra ett treårigt försök med legalt hasch ska skickas till den danska regeringen, enligt ett beslut i torsdags. Rikke Lauritzen, gruppledare för Enhedslisten i Köpenhamn, är en av de pådrivande politikerna. Hon tror att försöket skulle innebära att staden får bukt med de problem som den illegala haschmarknaden för med sig.

– Vi tycker att den nuvarande situationen där haschhandeln pågår i det fördolda och sker illegalt, är ohållbar. Det är svårt att förhindra att våra barn och unga kommer i kontakt med ljusskygga typer. Det är det vi gärna vill ha kontroll över, säger hon till TV2 Lorry.

Tillgängligt på apotek

Politikerna i Köpenhamn vill att det ska bli möjligt för invånare som är över 18 år att köpa hasch lagligt. Att drogen blir tillgänglig på exempelvis apotek tror förespråkarna skulle slå undan benen för den illegala handeln och därmed minska otryggheten som den idag skapar i Köpenhamn.

I september rev invånarna i Christiania själva de beryktade haschbodarna på Pusher Street efter en skottlossning i samband med att poliser patrullerade gatan. Rikke Lauritzen menar att handeln nu spridit sig runt om i staden.

Skånepolitiker oroliga

Det är inte första gången som Köpenhamns politiker försöker driva igenom legaliseringsförsöket. I Skåne har politikerna länge varit kritiska till planerna. För tre år sen skrev ett tjugotal skånska politiker ett protestbrev till stadens överborgmästare, socialdemokraten Frank Jensen.

– Vi har vid ett antal tillfällen även under förra mandatperioden varit tydliga med att vi tycker att det är felaktigt. Vi är oroliga för att  det kommer att påverka både tillgången och tillgängligheten till cannabis i Skåne. Vi tror att cannabis är en inkörsport till andra droger, säger Anders Åkesson (MP) regionråd.

”Fortsätta med restriktiv politik”

Efter brevet till Frank Jensen fick de skånska politikerna till ett möte med överborgmästaren där de framförde sina synpunkter personligen.

Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne.

– Vi skrev också till den svenska regeringen eftersom det här är en fråga som bör hanteras ur ett nationellt perspektiv, säger Anders Åkesson som menar att det kan bli aktuellt med påtryckningar från skånskt håll igen.

– Om ett nordiskt land legaliserar cannabis så påverkar det hela den nordiska bilden av hur vi ser på narkotika. Vi måste fortsätta med den restriktiva politik som vi har. Däremot måste vi bli bättre på att erbjuda vård till missbrukare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer