Foto: TV2 DANMARK

Köpenhamns borgmästare avgår efter anklagelser om trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) avgår med omedelbar verkan efter anklagelser om kränkningar mot kvinnor. Det rapporterar flera danska medier.

Frank Jensen, som också är vice ordförande i Socialdemokraterna, har anklagats i minst tolv olika fall av kränkningar eller trakasserier mot kvinnor. Vissa händelser ska ha skett för upp mot 20 år sedan. Anklagelserna är en del av en nyligen uppblossad variant av Metoo-rörelsen i Danmark.

Överskuggar politiken

Så sent som på söndagen kom besked om att Jensen skulle sitta kvar. Då hade han efter ett krismöte fått stöd från majoriteten av partikamraterna i Köpenhamn till att fortsätta.

Men vid lunchtid på måndagen kom alltså beskedet på en presskonferens om att borgmästaren slutar, efter elva år på posten. Jensen säger sig ha kommit fram till att det som hänt i allt för stor utsträckning kommer att överskugga hans politiska arbete.

– Jag hade gärna fortsatt. Jag ville gärna vara en del av lösningen, men jag har insett att det inte går. Därför slutar jag som överborgmästare, och det gör jag från i dag, säger Frank Jensen enligt berlingske.dk

Här kan du se en del av talet som väckte metoo-diskussionen till liv i Danmark:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.