Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen förstår protesterna mot avloppsutsläppet i Öresund och stoppar det nu helt. Det skriver han på sin Facebooksida. Foto: TT/Arkiv/Martin Sylvest

Köpenhamns borgmästare stoppar avloppsutsläppet i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen vill helt stoppa det danska utsläppet av avloppsvatten i Öresund.

– En annan lösning måste hittas, skriver han i ett Facebook-inlägg. 

I inlägget skriver han att han förstår det hårda motståndet som varit mot utsläppet, både i Sverige och Danmark. Protesterna ledde nyligen till att utsläppet sköts upp till oktober. 

Nu har Köpenhamns stad och avloppsföretaget Hofor kommit överens om att en annan lösning måste hittas, skriver Jensen. 

”Arbetar för högtryck”

– Hofor arbetar för högtryck med att hitta andra möjliga lösningar, och det är min tydliga förväntning att vi kommer att lösa det, skriver Frank Jensen.

På Øresundsakvariet i Helsingör välkomnar man Frank Jensens besked.

– Det är en god nyhet för havsmiljön i Öresund att planerna på ett utsläpp av 290 miljoner orenat avloppsvatten nu är stoppade, säger chefen för akvariet, marinbiolog Jens Peder Jeppesen, till danska TV2.

Bygge av bostäder

Anledningen till utsläppet av orenat avloppsvatten var en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som skulle göra det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.