Foto: TT

Köpenhamnspolisen förlänger arbetet med visitationszoner

Publicerad

Köpenhamnspolisen säger till SVT Skåne att man har gjort vapenfynd efter den senaste tidens visitationer av personer på offentliga platser för att minska gängrelaterat våld.

Nu förlängs visitationerna ytterligare i Köpenhamn, efter att Köpenhamnspolisen säger att man har gjort vapenfynd på personer som vistats på offentliga platser.

Från och med torsdagen 12 oktober fram till 26 oktober har polisen utökat möjligheten att visitera privatpersoner i vissa områden i Köpenhamn.

35 skjutvapen och 109 stickvapen har hittats

– Sedan 20 juli, då vi började med visitationszonerna har vi hittat 35 skjutvapen och 109 stickvapen, säger Torben Granat Svarrer som är polisinspektör vid Köpenhamnspolisen.

Allting är hittat inom visitationszonen men de allra flesta skjutvapnen har inte hittats på personer utan i byggnader och grönområden, säger Torben Granat Svarrer.

Infördes för att stoppa gängvåld

Visitationszoner infördes redan i juni i somras i stora delar av Köpenhamn. Sedan dess har perioden då Köpenhamnspolisen genomför kroppsvisiteringar förlängts i omgångar.

Zonerna infördes för att stoppa de kriminella gängens skjutningar i staden och för att försäkra invånarnas trygghet.

Detta efter en lag som infördes 2004 som gör att polisledningen i ett distrikt kan införa visitationsdelar.

I ett pressmeddelandet som Köpenhamnspolisen skickade ut under torsdagen skriver man att beslutet att förlänga arbetet baseras på att det under flera episoder har använts kniv och skjutvapen på offentliga platser i staden med fara för människors liv.

”Skjutningarna är troligen relaterade till en konflikt mellan personer som är associerade med gängverksamhet”, står det i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer