”Det måste finnas andra lösningar”, menar Carl Wrangel som är krögare i Köpenhamn. Foto: Ebba Torstensson/SVT.

Köpenhamnskrögare: ”Stäng restaurangerna istället”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i torsdags har de nya restriktionerna i Danmark varit igång. Inga krogar får vara öppna efter klockan 22 och munskydd ska bäras när man rör sig på exempelvis restauranger.

– Munskydden spelar inte så stor roll, men öppettiderna är förödande, säger Dennis Vansant som äger två krogar i Köpenhamn.

De nya reglerna ska gälla i drygt två veckor, men flera krögare tror att det kommer hålla i sig längre än så.

– När de stängde ner oss i mars sa de att det skulle bli i två veckor. Det säger de nu också, men alla tvivlar på att det bara kommer vara två veckor. I våras blev det tre månader, säger Carl Wrangel som också är krögare i Köpenhamn. 

I mars stängdes krogarna och restaurangerna i drygt tre månader och de fick då olika ekonomiska kompensationer från staten efter förlorad inkomst. Krögarna menar att det är tydligt att de kommer förlora mycket inkomst nu igen och den här gången får de ingen ersättning. 

– Vi har förlorat 50 till 70 procent i försäljning under de här dagarna sedan de nya restriktionerna började gälla, säger Wrangel.

Danmark hårdare drabbat än någonsin

Restriktionerna kommer efter att smittspridingen tagit fart i Danmark sedan början på september. Därför tycker en del restaurangbesökare att åtgärderna är nödvändiga.

– Jag tror det är viktigt för att kontrollera pandemin, så jag tycker inte det är en så stor grej, säger restaurangbesökaren Elvira Martos.

Prabhu Gopalakrishnan fyller i att det är väldigt tidigt att stänga redan vid 22 eftersom det är då de vanligtvis går ut.

– De började med att stänga vid midnatt. Men det hjälpte inte så mycket, så jag förstår ändå regeringens beslut.

Krögarna: ”Vi straffas hårdare”

Krögarna själva tycker att man hade kunnat lösa det på ett annat sätt och anser att de straffas mycket hårdare än andra branscher.

– I det här fallet hade det varit bättre att stänga igen restaurangerna och ge oss kompensation, för på det här sättet kan vi fortfarande vara en orsak till virusspridningen, säger Dennis Vansant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.