Mathias Osvath och hans råkor Foto: Erland Vinberg/TT

Korpar planerar och väljer som människoapor

Uppdaterad
Publicerad

Forskning från Lunds universitet visar att korpar kan fatta framtida beslut samtidigt som de både kan uppbåda självkontroll och urskilja tidsavstånd.

Tidigare forskning har pekat på att dessa förmågor endast återfinns hos människan och våra närmaste släktingar, människoaporna. Men de nya fynden i Lund visar nu att komplext uppbyggd kognition, kan uppstå flera gånger i naturen oberoende av evolutionärt ursprung. En upptäckt som har betydelse för kartläggningen av tänkandets underliggande principer.

Korpar kan konsten att försaka

Att kunna planera utifrån förväntningar och att kunna försaka omedelbar belöning eller bekvämlighet, har betraktats som unikt för människan och människoaporna.

Tidigare forskning har visserligen visat att kråkfåglar bland annat planerar för nästföljande dags frukost. De flesta kråkfåglar är nämligen av naturen mathamstrare. Den nya studien, som publicerats i tidskriften Science, visar att korpar även klarar av generella planeringsuppgifter minst lika bra som människoapor.

Korparna valde mellan verktyg och pollett

Författarna till studien, Can Kabadayi och Mathias Osvath, lät korparna lösa uppgifter som de inte ägnar sig åt i det vilda och därmed saknar anpassning för, bland annat verktygsanvändning och byteshandel med människor.

Studien omfattade en serie experiment där korparna bland en samling föremål fick välja antingen ett verktyg eller en pollett.

Verktyget öppnade en apparat som gav korpen en belöning som dök upp först senare och vid en annan plats. Polletten kunde bytas mot en belöning från en människa som även den dök upp först senare på en annan plats.

Tiden från valet av de användbara föremålen tills dess att korpen fick belöningen, dröjde mellan 15 minuter och 17 timmar, beroende på experiment. Korparna var påtagligt bättre än människoapor i bytesuppgifterna och löste verktygsuppgifterna lika bra som människoapor, trots att de senare är verktygsanvändare.

Har självkontroll och kan behärska sig

I studien testade man också korparnas självkontroll, det vill säga i vilken utsträckning korparna nekade en omedelbar belöning till förmån för verktyg eller pollett som ledde till större belöningar i framtiden.

– Människor är bättre på självkontroll när vi vet att den framtida belöningen är närmare. Korparna betedde sig på precis liknande vis och resultaten visade också att korpar har minst lika bra självkontroll som våra närmaste släktingar människoaporna, berättar Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi.

För att kontrollera att djuren förstod att de fattade beslut inför framtiden, och inte bara valde föremålen för att de associerats med belöning, varierades tiden fram till apparaten eller bytespartnern samtidigt som korparna erbjöds en mindre omedelbar belöning i varje val.

– Att korpar har liknande funktioner och kombinerar dem på snarlika vis som människoapor, trots att den gemensamma släktingen är så avlägsen som 320 miljoner år, skvallrar om att evolutionen gärna repriserar bra produktioner, säger zoologen Mathias Osvath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.