Per-Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef, är beroende av att smittspridningen fortsätter vara låg. Canceroperationsköerna har visseligen kortats – men för andra typer av operationer är vårdskulden tung. Foto: Lenke Morath

Trots coronapandemin: Kortare cancerköer i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne har under coronapandemin lyckats korta köerna till flera typer av canceroperationer. Samtidigt riskerar väntan att bli riktigt lång för patienter som ska göra andra operationer.

I januari i år fick Region Skåne hård kritik av Ivo för allt för långa köer till flera former av canceroperationer.

När det var som värst kunde patienter få vänta i tolv veckor. I några fall ledde den långa väntetiden till allvarliga konsekvenser.

Kortare köer trots corona

Nu har cancerköerna, trots corona, under våren blivit kortare.

– I slutet av juni hade vi tre veckors väntetid, säger Per-Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.

Det är en omfördelning av personal och uppskjutna pensioner som gjort att man lyckats hålla nere köerna. Ett sätt att åtgärda bristen på narkossköterskor har varit att låta narkosläkare ta över deras arbetssysslor.

En tung vårdskuld väntar

Men samtidigt som canceroperationerna har kunnat fortgå trots corona har andra typer av operationer ställts in helt. I början av september planerar man att kunna öppna operationsavdelningar som varit stängda sedan i våras.

– Oavsett coronaläget så måste vi öppna dem igen. Allt det vi inte opererat under våren måste vi ta igen, säger Per-Ola Kimblad.

Vårdskulden är så tung att vissa patienter riskerar att behöva vänta ett år på sina operationer. Bland annat ortopedi, öron-, näsa-, halskirurgi och handkirurgi har drabbats hårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.