Under 2019 ökade kostnaderna med 109 miljoner kronor.

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal ökar i Skåne

Publicerad

Att hyra in personal för att täcka upp bemanning inom sjukvården i Skåne blir allt vanligare. Förra året ökade kostnaderna med över 100 miljoner kronor.

– Det är aldrig lyckligt att kostnaderna ökar, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Under 2019 ökade Region Skånes kostnader för inhyrd personal inom sjukvården med 109 miljoner kronor. Detta är en ökning på 31 procent jämfört med 2018.

– Vi är oroliga över att den borgerliga regionledningen tappat kontrollen över utvecklingen. Kostnaderna för inhyrd personal ökar väldigt kraftigt just nu, säger David Westlund (S), andre vice ordförande i personalnämnden, i ett pressmeddelande.

När det var ett rödgrönt styre förra mandatperioden minskade kostnaderna för inhyrd personal och Skåne hade de lägsta kostnaderna i landet.

– Trots ökningen är våra kostnaderna i Skåne fortsatt låga jämfört med andra regioner. Men det är så klart olyckligt att kostnaderna ökar, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne.

Brist på hundratals läkare

Enligt socialdemokraterna är det inte bara dyrt för skattebetalarna med inhyrd personal – det leder också till att patienterna får träffa olika läkare vid vårdbesök – vilket ger en sämre kontinuitet.

– Vi arbetar på att förbättra detta och det är ett problem. Men just nu fattas det 300 till 350 allmänläkare vid våra vårdcentraler i Skåne och vi måste hitta sätt att bemanna upp, säger Gilbert Tribo (L).

För att locka fler till att arbeta inom vården har bland annat en utbildning för specialistsjuksköterskor tagit form i Skåne där studenterna får betalt för att studera.

I oktober 2019 rapporterade SVT Nyheter Skåne om kostnader för inhyrd personal inom vården. Se mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.