Lindesgården i centrala Vellinge är totalförstörd efter branden. Foto: Mikael Nilsson

Kraftig brand i gårdsbyggnad i Vellinge

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt på onsdagskvällen ut i en gård i centrala Vellinge. Polisen misstänker att branden var anlagd.

– Som jag förstår det finns ingen naturlig orsak till branden. Vi rubricerar det som grov mordbrand, säger Anna Göransson, kommunikatör på polisregion Syd.

Gårdsbyggnaden Lindesgården i centrala Vellinge stod sent på natten mot torsdag i lågor.

Larm om branden kom vid 23-tiden på onsdagskvällen. Polis och räddningstjänst ryckte ut till platsen och spärrade av området kring gården under släckningsarbetet. Malmövägen, där gården ligger, var också avstängd för trafik.

– Byggnaden var övertänd när räddningstjänsten kom hit. Halmtaken har rasat in på sina håll, rapporterade SVT:s utsände Mikael Nilsson.

Allmänheten varnas

En 70-årig kvinna evakuerades och fördes till sjukhus för kontroll.

Kraftig rökutveckling uppstod i samband med branden, och räddningsledaren uppmanade allmänheten i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är halm som brinner och det orsakar väldigt mycket rökutveckling, sa SVT:s utsände Mikael Nilsson på plats vid den brinnande byggnaden.

Foto: Mikael Nilsson

Brann ner till grunden

Det fanns inledningsvis oro att branden skulle sprida sig den intillliggande huvudbyggnaden vid gården, men den ska ha klarat sig oskadd.

– Den går att använda redan idag, säger räddningsledaren Johan Johannesson.

Johan Johannesson är räddningsledare på räddningstjänsten Syd. Foto: Sofia Hermansson/SVT

Räddningstjänsten har varit på plats hela natten.

– Det vi gör nu är eftersläckningsarbete, de tre längorna är helt nedbrunna, de gick inte att rädda, säger Johan Johannesson.

Varningen om den kraftiga rökutvecklingen kunde lyftas tidigt på torsdagsmorognen.

Andra branden på två dygn

Fastigheten är ett korsvirkeshus från 1800-talet och har tidigare varit ett gammalt bibliotek. Den ägs av Vellinge kommuns bostadsbolag och kommunen driver en fritidsgård i lokalen.

– Det är en väldigt känd byggnad i Vellinge, säger Mikael Nilsson.

Redan under tisdagen brann det i samma gårdsbyggnad. Man lyckades då släcka branden, som misstänktes vara anlagd. Även den här branden misstänks vara anlagd och den rubriceras som grov mordbrand.

– Vi kommer göra en teknisk undersökning när det är säkert på platsen, säger Anna Göransson.

Lindesgården

Lindesgården är en så kallad stersgård som karakteriseras av att längorna ligger runt en kvadratisk gårdsplan. Gårdstypen hade ett sters, alltså stekarhus, med murad spis och öppen skorsten. Samtliga längor är av korsvirke utan fotträ, så kallade stagarväggar.

Äldre Vellingebor kallar gården för Hallbergsgården eftersom den ägdes av släkten Hallberg i en mansålder.

1809 var gården en dubbelgård. När branden startade fanns bara tre av de ursprungliga längorna av den västra gården kvar.

Källa: Vellinge kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.