En kraftig brand härjade i en byggnad på Vesterbrogade under eftermiddagen. Foto: Johan DerneliusVisa alla (6)
Visa alla (6)

Kraftig brand i Köpenhamn – boende evakueras

En kraftig brand inträffade under fredagseftermiddagen på Vesterbrogade i Köpenhamn. Ännu finns inga uppgifter om skadade, men det finns en risk att en brandskadad gavel kan rasa.

Byggnaden ligger i stadsdelen Vesterbro. Enligt räddningstjänsten i Köpenhamn slog tio meter höga lågor upp från fastighetens tak.

Boende i området uppmanades att stänga fönster och hålla sig undan från röken, uppgav Ekstrabladet. De som bor i byggnaden evakuerades.

Rökfylld trappuppgång

Svenska Oscar Tydén och Sophie von Rosen studerar i Köpenhamn och har bott i det drabbade huset i cirka tre år. Oscar var sjuk och befann sig i lägenheten när det plötsligt knackade på dörren.

– Det var någon som sa att det brann i huset och att huset skulle utrymmas. Då såg jag att trapphuset var rökfyllt, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Han fick snabbt på sig sina byxor och lämnade byggnaden. Kort senare skickade han ett sms till Sophie om branden och var han befann sig.

– Jag slängde mig på cykeln och åkte hem direkt, säger hon.

Kraftig brand i Köpenhamn – boende evakueras Foto: Helena Bohm

Bor hos kompisar

Nu är de evakuerade och kan inte gå in i sin lägenhet. Kompisar kommer att ställa upp med boende om det behövs.

– Just nu vet vi inte hur skadad lägenheten är, säger Oscar Tydén.

Brandförloppet blev kraftigt.

– Eftersom vinden brunnit upp är vi bekymrade för att ena gaveln kan rasa, säger Kristian Nasted på den danska räddningstjänsten till SVT Nyheter Skåne.

– Larmet kom från en restaurang som rapporterade om en brand i ett ventilationssystem. Branden kan möjligtvis ha spridits därifrån, säger han till TV2 Lorry.

Vesterbrogade avspärrat

Vid 14-tiden var branden under kontroll och eftersläckningsarbetet påbörjades. Strax efter klockan 16 var branden släkt.

Vesterbrogade kommer att vara avspärrad under natten och fram tills gavlarna har rivits på lördagen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer