Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huvudbyggnaden av Glimåkraskolan är totalförstörd efter en brand på torsdagskvällen. Foto: Peo Möller

Omfattande skador efter skolbrand i Glimåkra

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Glimåkra fick omfattande skador efter en kraftig brand på torsdagskvällen. Räddningstjänsten arbetade med att begränsa övriga delar av skolan.

– Det är jättetråkigt, det var renoverat och klart, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Östra Göinge.

Räddningstjänsten fick larmet vid 17.30-tiden på torsdagskvällen och flera räddningsstyrkor bekämpade elden.

– Vi vet i nuläget inte hur branden startade och det är för tidigt att säga om den är anlagd eller inte. Vi försöker rädda det som går, sa Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, till SVT Nyheter på torsdagskvällen.

Ingen misstanke om brott

Byggnaden som branden startade i är totalförstörd men räddningstjänsten har lyckats hindra branden från att sprida sig.

Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, gick ut till de som bor i närheten. Men vid 21.30-tiden under torsdagskvällen tog räddningstjänsten bort uppmaningen.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden.

– Det har varit en intensiv insats under natten, men vi är glada att vi lyckades hindra spridning och att ingen blev skadad, säger Anders Pålsson, inre befäl på räddningstjänsten i Kristianstad på fredagsmorgonen.

En skolsatsning som brann upp

Daniel Jönsson Lyckestam (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, presenterade tidigare i veckan en åtgärdsplan som ska lyfta skolbetygen i Östra Göinge, bland annat ska skollokaler rustas upp. I Glimåkra var skolan nyligen renoverad.

– Det är jättetråkigt, det var renoverat och klart. Vår ambition är att barnen ska gå i skolan i Glimåkra till hösten, säger Daniel Jönsson Lyckestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.