Blodgivare i Skåne uppmanas att snarast möjligt lämna blod. Foto: Marcus Ericsson / TT

Kraftig brist på blod i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på blod i Skåne. Blodlagernivåerna för blodgrupp A och 0 är oroväckande låga, enligt Region Skåne

– Vi har haft patienter de senaste dagarna som har tagit mycket blod av samma blodgrupp så vårt lager har sjunkit väldigt snabbt, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare i Skåne.

Hon vill inte gå in på vad det är som har orsakat den kraftiga åtgången mer än att det har krävts ovanligt mycket blod under helgen. Nu uppmanas blodgivare att så fort som möjligt komma in och lämna blod.

– Det går aldrig att säga hur länge ett blodlager räcker, ingen blir ju utan blod i Sverige, men vi vill inte hamna i någon kris, säger Ingrid Johansson.

Det är redan vana blodgivare som inte har gett blod de senaste tre (för män) eller fyra (för kvinnor) månaderna som uppmanas komma in. Många har varit sjuka och inte kunnat ge blod på länge och nu måste lagren fyllas på.

– Vi är alltid i behov av nya blodgivare men de får inte lämna blod vid första besöket och just nu behöver vi få in påsar med blod.

Nya och gamla blodgivare

Blodcentralens öppettider och blodbussens hållplatser hittar du på GeBlod.nu

Vill du bli blodgivare måste du vara frisk, över 18 år och väga mer än 50 kg.

Vid första besöket testas blodvärde, blodgrupp, HIV och syfilis.

Provsvaren kommer efter en vecka och först därefter får du lämna blod, om provsvaren är godkända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.