Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel Foto: Jessica Gow/TT

Kraftig minskning av bluffakturorna

Uppdaterad
Publicerad

Svensk Handel upplever att den bedrägerimetod som 118 108 använde helt har försvunnit.

118 108 var ett bolag som drabbade företagarna hårt, berättar Per Geijer som är Svensk Handels säkerhetschef.

– Det som bolaget har hållit på med har varit riktigt fult. Vi har haft otroligt många ledsna och oroliga människor som ringt oss efter att ha drabbats, säger han.

Bluffbolagets affärsidé har varit att skicka fakturor till äldre företagare för obeställda nätannonser och sedan, under hot om rättsliga påföljder, pressa dem att betala. Dagens dom är det andra stora målet som avgjorts på senare tid. Tidigare i år dömdes en 38-åring man till fängelse av hovrätten för att ha haft en liknande affärsstrategi i bolaget Företagslansering.

Men den aggressiva bedrägerimetoden som dessa bluffbolag utsatt sina offer för är inte så vanliga längre, menar Per Geijer.

– Den metod som 118 108 använt sig av ser vi inte nu, säger han.

– Vi har från Svensk Handels sida sett en tydlig nedgång av bluffakturor den senaste tiden efter de två stora rättegångar vi haft. Men en stor andel företagare som drabbas av det här hör fortfarande av sig till oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer