Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne Foto: SVT

Kraftig ökning av gonorré i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av könssjukdomen gonorré fortsätter att öka – mest bland män som har sex med andra män. Men även bland heterosexuella ökar smittspridningen.

Under första halvåret 2019 anmäldes 188 gonorréfall i Skåne jämfört med 151 fall samma period året innan. En ökning med nästan 25 procent.

Smittspridningen av gonorré har ökat kraftigt sedan 2014, framför allt i storstadsregionerna.

– Mest ökar gonorré bland män som har sex med män. Ett ökat risktagande och låg kondomanvändning ligger bakom den ökade spridningen, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Den som har många sexuella kontakter, kanske med okända personer, och låter bli att använda kondom, löper störst risk att smittas.

– Om man har flera partners är det viktigt att testa sig, menar han.

Minskad hiv-rädsla

På senare år har det kommit nya och allt bättre läkemedel mot hiv.

Medicinen PrEP (pre-expositionsprofylax) som skyddar mot hiv-smitta började skrivas ut inom Region Skåne i november 2018, men har dessförinnan gått att köpa på nätet.

RFSL skriver på sin sajt att medicinen kan vara ett alternativ för den som inte tycker att det fungerar så bra med kondom.

– Man kan väl misstänka att det faktum att vi har så bra läkemedel mot hiv gör att man inte använder kondom. Hiv upplevs inte som ett lika stort hot längre, säger Mattias Waldeck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer