Foto: Bernard Mikulic/SVT

Regionstyret vill satsa på primärvården

Uppdaterad
Publicerad

Det rödgröna styret vill lägga nästan en halv miljard på reformer inom sjukvården nästa år. Den största satsningen görs på primärvården för att öka tillgängligheten och minska trycket på akutmottagningarna.

– Vi har tidigare satsat på sjukhusen, nu är det primärvårdens tur att få en satsning. Många av de offentliga vårdcentralerna, och även privata, har ekonomiska problem, säger Henrik Fritzon (S), ordförande i regionstyrelsen. 

För att öka tillgängligheten får Hälsovalet därför ett tillskott på 100 miljoner kronor. Men det rödgröna styret vill också satsa på fler ST-läkare. Antalet ST-tjänster utökas med 45 allmänläkartjänster och 15 tjänster inom dubbelspecialiseringar. Det är en satsning på 46 miljoner kronor. 

– Det är jättesvårt att hitta allmänspecialister till våra vårdcentraler. Den här satsningen är oerhört viktig för att vi ska kunna rekrytera personal till vår akutsatsning och vår primärvårdssatsning, säger Henrik Fritzon. 

Fler vårdplatser på akuten

Utöver det kommer den redan kända satsningen på jouröppet till midnatt på vissa vårdcentraler. Sjukhusen får också sin del av kakan, 30 miljoner ska gå till de stora akutsjukhusen. 

– De ska gå framförallt till att skapa fler vårdplatser som gör att de får ett bättre patientflöde på akutmottagningarna, säger Henrik Fritzon. 

Vill få fram nya läkemedel 

De rödgröna vill också satsa 140 miljoner på att införa nya läkemedel, bland annat för cancer och MS. 

– Då hoppas vi att vi kan vara den del av landet som går i bräschen för att införa nya läkemedel som lindrar, säger Anders Åkesson (MP), vice ordförande i regionstyrelsen. 

Skattehöjning för framtiden

Så sent som i augusti såg det ut som att de tre sjukvårdsförvaltningarna skulle gå med 1,2 miljarder back i år.

– Många av satsningarna ger kompensation för de underskott som finns idag, till exempel gör vi en stor satsning på läkemedel som är en stor del i deras underskott, säger Henrik Fritzon.

Region Skånes revisorer har under flera år riktat kritik mot regionstyrelsen för att inte hushålla med pengarna och så sent som i våras krävde revisorerna en plan för hur regionstyrelsen ska nå upp till kraven på god ekonomisk hushållning. Alla satsningarna i den så kallade driftsbudgeten är enligt Henrik Fritzon finansierade, men trots det vill styret höja skatten med 23 öre.

– Vi ska investera i nya sjukhusbyggen i Malmö, Lund, Helsingborg, Hässleholm och Ängelholm. Omfattande investeringar ska också göras inom kollektivtrafiken. Ska vi ha en långsiktigt hållbar finansiering av de investeringar vi gör måste vi nog ta ut lite mer i skatt. Det är ju en del i en sådan plan, säger Henrik Fritzon.

 • Sjukvården får 484 miljoner för extra reformer
 • 140 miljoner kronor för nya läkemedel för bland annat cancer och MS
 • 100 miljoner kronor för att öka tillgängligheten på exempelvis jourvårdcentraler i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad
 • 30 miljoner kronor till akutsjukvården för att öka antalet vårdplatser och rekrytera mer personal
 • 20 miljoner kronor för att tillsätta en utredning om hur köerna kan förkortas till operation och andra åtgärder
 • Totalt 25 miljoner kronor till förlossningsvården – 15 miljoner till kvinnosjukvård och 10 miljoner till neonatalvården
 • 179 miljoner kronor till kollektivtrafiken för bland annat dubbeldäckartåg mellan Helsingborg-Köpenhamn
 • 15 miljoner kronor till psykiatrin för att förbättra ungas hälsa
 • 10 miljoner kronor för fri sjukvård för unga upp till 19 år
 • 7 miljoner till avgiftsfri livmoderhalsscreening
 • Införande av ett klimatpolitiskt råd som ska klargöra Region Skånes klimatmål

Källa: De rödgröna i Region Skåne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.