Han fick gå en mil hem

Uppdaterad
Publicerad

Färdtjänstbilarna är fortfarande försenade eller uteblir helt – trots upprepade löften att problemen snart ska vara lösta. Igår ringde över 500 personer till Skånetrafiken och klagade.

Hjärnskadade Egon Budde fick häromdan gå en mil hem eftersom färdtjänstbilen aldrig kom.

– Det är oerhört frusterande att aldrig veta om han blir hämtad, säger hans fru Annelie Budde.

Sen ett halvår tillbaka får Egon Budde inte köra bil. Han drabbades av en stroke för tio år sen och hälsan sviktar. Han har dock kvar sitt arbete på Örtofta sockerbruk, men kan bara arbeta två dagar i veckan. För fem månader sen beviljades han färdtjänst till och från jobbet, men resorna har varit kantade av problem.

– Gång på gång är bilarna försenade, i synnerhet hem från jobbet, berättar hans fru Annelie Budde. Han blir hela tiden påmind om att han inte kan köra bil och det gör honom ledsen.

I måndags när Egon Budde skulle hem från sockebruket uteblev bilen helt. Han försökte då nå Skånetrafikens nummer för ”sen bil”.

– Men där var det 20 minuters kö. Så länge hade jag inte råd att vänta, säger Egon.

Istället för att köa sig fram på den egna mobiltelefon har han flera gånger fått låna sockerbrukets telefon hos vakten.

– Men det är ju inte bra att jag uppehåller deras växel så länge. Det finns folk som behöver ringa sockerbruket.

I måndags beslöt han sig till slut för att gå hem. Hans fru var sjuk så han ville inte ringa hem och väcka henne och be om skjuts. Efter en timmes promenad på  hårt trafikerade landsvägar ringde han ändå hem.

– Så jag fick sätta på mig täckjacka ovanpå morgonrocken och ge mig ut, berättar Annelie Budde. Till slut hittade jag honom, svettig och andfådd på en grusväg.

Mats Persson (FP), regionråd som är ansvarig för färdtjänsten, säger att han är ”bestört” över att höra Egon Buddes berättelse.

-Men vi arbetar mycket hårt på att lösa problemen. Skånetrafiken har fått extra resurser för att förstärka och förbättra de delar som inte fungerar.

Det handlar bland annat om fler anställda i trafikledningen så att det blir lättare att komma fram på telefon.

Annelie Budde suckar tungt.

-Det drabbar hela familjen, den här situationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.