Arkivbild Foto: Erik Nylander/ TT

Kraftsamlar mot hat på nätet

Uppdaterad
Publicerad

På fyra månader har de gjort drygt 600 anmälningar om brott på nätet till polisen, 85 av anmälningar rör personer som är från Skåne. Det är en grupp anonyma personer som tröttnat på näthat som står bakom anmälningarna.

En kvinna i 70-årsåldern från Skåne fick betala böter efter att ha uttryckt sig hotfullt på sociala medier. Straffet är ovanligt, det hör inte till det vanliga att brott på nätet anmäls till polisen.

LÄS MER: 72-åring döms för hets mot folkgrupp

Åtminstone inte fram tills i våras. Nu berättar polisen för TT att de under våren har fått in ett ökat antal anmälningar om hatbrott.

– I år kommer det att bli en dramatisk ökning av anmälda fall av hatbrott i sociala medier. Nu har vi 101 anmälningar om inlägg bara på Facebook, säger Shari Tingman, utredare på Demokrati- och hatbrottsgruppen vid polisen i Stockholm till TT.

Bakom en stor del av anmälningarna står en relativt nystartad grupp, vars syfte är att anmäla brott på nätet.

För SVT Nyheter Skåne berättar en av medlemmarna i gruppen att de gjort drygt 600 anmälningar, varav 85 stycken gäller personer som bor i Skåne. Anmälningarna gäller bland annat olaga förtal, hets mot folkgrupp och olaga hot.

– Sociala medier är en del av våra liv i Sverige. Vi är ju ständigt uppkopplade, sociala medier är en del av det offentliga rummet och att många skräms iväg från detta gör att vi får ett demokratiproblem, säger Erik.

Brottsliga kommentarer

Erik heter egentligen något annat, men vill vara anonym. Han berättar att gruppen inte ger sig på privata profiler. Istället har de fokuserat på sidor och anmält enskilda kommentarer som de ansett vara brottsliga.

– Vi startade initiativet för att ta itu med hatbrott på sociala medier. Många får hot, sexistiska skällsord, etniska skällsord efter sig och skräms bort från debatten, säger han.

Många av de anmälningar som görs går inte vidare till åtal, utan läggs istället ner av polisen.

– Jag tror att polisen blev tagna på sängen när vi kom in med hundratals anmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.